Parçalı Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Parçalı Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Parçalı Adet Kanaması

Adet dönemi, kadınlara özgü doğal ve fizyolojik bir süreçtir. Her kadının adet dönemi farklılık gösterebilir. Parçalı adet kanaması, aşırıya kaçmadığı sürece genellikle normal olarak değerlendirilir. Ancak, parçalı adet kanaması gebelik sürecinde yaşanıyorsa veya gebelik şüphesi varsa, ciddi bir problemin habercisi olabilir. Bu nedenle mutlaka doktor kontrolü gereklidir. Adet döneminde yaşanan kanama, rahim içindeki doku parçalarının kanaması veya dokuların dökülerek dışarı atılması olarak tanımlanır. Rahim içi dokusu, kadının gebelik sürecinde bebeğini barındırdığı ve bebeğin ihtiyaçlarının karşılandığı temel bir yapıdır. Bu yapıda meydana gelen bozukluklar, gebe kalmayı engelleyebildiği gibi oluşan gebeliklerin düşük veya başka şekillerde sonlanmasına neden olabilir. Parçalı adet kanaması normal olarak kabul edilse de bazı durumlarda anormal olarak da değerlendirilebilir.

Anormal Parçalı Adet Kanaması Nasıl Olur?

  • Görülen parçanın çok büyük olması
  • Parça atılırken ağrı veya sancı yaşanması
  • Gebelik döneminde parça gelmesi
  • Parçanın adet kanından daha fazla olması gibi durumlar anormal olarak kabul edilir.

Parçalı Adet Kanaması ile Birlikte Yaşanabilecek Şikayetler

  • Cilt renginin solgunlaşması
  • Baş dönmesi
  • Günlük aktiviteleri yapamayacak kadar yorgunluk hissi
  • Tırnaklarda solukluk
  • Adet düzensizliği

Parçalı Adet Kanamasının Nedenleri

Adet Kanının Tıkanması:
Rahimden dışarı adet kanının atılmasını engelleyen durumlar parçalı adet kanamasına neden olabilir. Kan akışı, iyi huylu polipler, östrojen seviyesinin azalması veya servikal kanalın daralması nedeniyle menopoz sürecinde yaşanabilir.

Kilo Değişimi:
Ani şekilde kilo alıp verme, parçalı adet kanamasına yol açabilir. Aynı şekilde hormonal değişiklikler de adet kanamasında anormalliğe neden olabilir.

Menopoz Dönemi:
Menopoz dönemine geçiş sürecinde hormonal değişiklikler nedeniyle uterus duvarında kalınlaşma yaşanabilir. Oluşan kalınlaşma, parçalı adet kanamasına neden olabilir.

Kullanılan İlaçlar:
Bazı hastalıklar nedeniyle kullanılan ilaçların yan etkisi, adet düzensizlikleri veya adet döneminde farklılıklara yol açabilir. Kullanılan ilaçlar hormonları olumsuz etkilediğinde adet kanamalarının aşırı olmasına ve beraberinde parçalı adet kanamasına neden olabilir.

Düşük Yapmak:
Gebeliği düşük ile sonuçlanan kadınlarda, normal olarak kabul edilen kan parçasından daha büyük boyutlarda görülebilir. Parça topaklar halinde düşebilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Rahim Genişlemesi:
Hamilelik döneminde rahmin aşırı gerilmesi, rahmin kalıcı olarak genişlemesine yol açabilir. Bu gibi olasılıklarda doğum gerçekleşmeden önce parçalı kanama görülebilir.

Polistik Over Sendromu:
Polistik over sendromu, hormonal dengesizlik nedeniyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık, adet düzensizliğine, parçalı adet kanamasına ve aşırı tüylenmeye neden olabilir.

Uterin Miyomlar:
Miyom, rahim içinde oluşan iyi huylu oluşumlardır. Çoğu zaman herhangi bir belirtiye yol açmadan seyretse de bazen adet düzensizliği, adet kanamalarında artış ve parçalı adet kanamasına yol açabilir.

Adenomyozis veya Endometriozis:
Her iki rahatsızlıkta da uterus rahim astarı harici başka bir yerde büyür. Her iki rahatsızlıkta da anormal şekilde kanama ve parçalı adet kanaması meydana gelebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Seda

23 Nisan 2024 Salı

Ben beş gün önce ilişkiye girdim ve kendimi hamile sanıyodum ama bugün parçalı kan geldi neden acaba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Seda Hanım, parçalı kan gelmesi birçok farklı sebebe bağlı olabilir. Adet döneminiz yaklaşıyor olabilir ya da hormonal bir değişiklik yaşıyor olabilirsiniz. Hamilelik endişeniz varsa, kesin sonuç için bir gebelik testi yapmanızı ve doktorunuza başvurmanızı öneririm.

2. Cevap
cevap

Dehan

Merhaba, parçalı kan gelmesi adet kanının tıkanması, kilo değişimi, kullanılan ilaçların yan etki yapması, rahimde genişlemesi, yumurtalıkların çalışmasında sorun olması ve rahim hastalıkları gibi birçok etken ve sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Eğer parçalı kan öok fazla geliyorsa mutlaka kadın doğum doktoruna başvurarak önce bu durumun sebebini sonra uygun tedaviyi olmalısınız

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Haber Bülteni

Güncel

Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boğaz Kanaması Nedenleri ve Tedavisi

Boğaz Kanaması Nedenleri ve Tedavisi