Çocuklarda Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Çocuklarda Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Burun Kanaması

Çocuklarda burun kanaması genellikle endişe verici bir durum olarak algılanır. Ancak burun kanamaları, her zaman ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olmayabilir. Burun kanaması, ister yetişkinlerde ister çocuklarda olsun, rahatsız edici bir durumdur. Çocuklarda burun kanaması çoğunlukla dışardan gelen darbeler, burnu karıştırma veya burna yabancı cisim sokma gibi nedenlerden kaynaklanır.

Yine de, burun kanamasının tamamen masum nedenlere dayandığını düşünmek yanıltıcı olabilir. Burun kanaması, dış etkenlerden kaynaklanabileceği gibi altta yatan bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu durum, kan rahatsızlıklarının yanı sıra kalp hastalıklarının da habercisi olabilir. Sürekli devam eden ve durdurulamayan burun kanamalarında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Burun Kanamasına Neden Olan Etkenler

  • Burnun içine yabancı cisim sokma ve burun karıştırma.
  • Travma sonrası durumlar (ameliyat, çarpma vb.).
  • Burun içi yaralar ve kabuklar.
  • Isıtma sistemlerinin yoğun kullanıldığı zamanlarda üst solunum yollarının kuruması ve enfeksiyonu.
  • Hormonal nedenler.
  • Tümörler.

Burun kanaması yaşayan bireyler kesinlikle başlarını arkaya doğru yatırmamalıdır. Kanın pıhtılarının akmasına izin verilmelidir. Burun köprüsünden tutularak 10-15 dakika baskı uygulanmalıdır. Aşağıdaki durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır:

  • Yoğun kanamalar.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanımı.
  • Tekrarlayan burun kanamaları.

Ekstra Bilgiler

Çocuklarda burun kanaması kontrol altına alınamadığında veya sık sık tekrarladığında, altta yatan ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu nedenle, çocukların burun kanaması yaşadığı durumlarda dikkatli olunmalı ve gerekirse tıbbi yardım alınmalıdır.

Burun kanamalarının önlenmesi için yapılabilecekler arasında, çocukların burunlarını karıştırmamaları konusunda eğitilmesi, evdeki hava nemlendiricilerinin kullanılması ve burun içi nemlendirici spreylerin kullanımı yer alır. Ayrıca, çocukların dış etkenlerden korunması ve travmalardan kaçınılması da önemlidir.

Son olarak, burun kanaması yaşayan çocukların beslenme düzenine dikkat edilmeli ve gerektiğinde demir takviyesi yapılmalıdır. Bu, kan kaybının olumsuz etkilerini azaltmada yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zeycan

23 Mayıs 2024 Perşembe

Oğlumun sık sık burnu kanıyor. Tampon yapıp başını önüne egdiğinde kanama duruyor. Bu yöntemin herhangi bir zararı var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Dilferah

Merhaba, Sürekli burun kanaması yaşanması çok hassas bir kılcal damar yapısına sahip olduğunu gösterdiği gibi, kuru hava nemaizlikten kaynaklı olabilir. Tedavi sürecinde tampon en doğrusudur. Burunun nemli olması için nemlendirici yada mentol gibi ilaçların kullanılması hasta için faydalı olacaktır. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Şefika

Zeycan Hanım, yapmış olduğunuz bu kanama durdurma uygulaması son derece doğru bir uygulamadır. Bu nedenle burun kanaması durumlarında bu uygulamayı yapmaya devam edebilirsiniz. Sürekli burun kanaması, bulunduğunuz ortamın nemsiz olmasından kaynaklı olabilir. Böyle bir durum var ise çocuğunuzun yattığı odaya nemlendirici makinelerden alabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yenidoğan Göbek Kanaması Neden Olur?

Yenidoğan Göbek Kanaması Neden Olur?

Güncel

Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?

Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur?

Güncel

Bacak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi