4 Haftalık Gebelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

4 Haftalık Gebelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi

4 Haftalık Gebelikte Kanama

Gebeliğin ilk dört haftasında kanama, oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu dönem, düşük riskinin en yüksek olduğu zaman dilimlerinden biridir. Bu nedenle, 4 haftalık gebelikte kanama yaşandığında mutlaka ciddiye alınmalıdır. Kanama yaşayan anne adayları, kanamanın sebebini öğrenmek için doktora başvurmalıdır. 4 haftalık gebeliklerde düşük dışında başka problemler de kanamaya sebep olabilir.

Yerleşme Kanaması

Yerleşme kanaması, döllenen yumurtanın rahim duvarına yerleşirken gerçekleşen kanamalardır. Genellikle hafif seyreder ve ortalama 2-3 gün sürer. Bazen kanama daha uzun sürebilir, ancak bu anormal bir durum değildir. 4 haftalık gebelikte kanama, yerleşme kanaması sebebiyle oluşmuşsa, adet dönemi kanamasına benzemez. Kanın rengi açık pembe ya da kahverengi olabilir ve ilk zamanlarda fark edilmeyebilir.

İlerleme Kanaması

Hamileliğin ilk haftalarında yine yerleşme kanaması gibi sık karşılaşılan bir kanama sebebidir. Hamile kalındıktan sonra hormonlar gebelik hormonları tarafından baskılanır. Gebeliğin bu ilk haftalarında yaşanan acısız kanama, ilerleme kanaması olabilir.

Düşük

Hamileliğin erken dönemlerinde kanama yaşayan gebelerde ilk akla gelen düşük riskidir. Tüm gebelerin %50'sinde düşük yaşanmaktadır. Düşük sebebiyle yaşanan kanama, ilerleme ve yerleşme kanamasından çok daha farklıdır. Kanama ile birlikte karın ağrısı, titreme, ateş ve pıhtılaşmış şekilde kan görülebilir.

Servikal Tahriş

Hamilelik döneminde rahim ağzında kan akışı artmaktadır. Bölgede meydana gelen tahriş kanamaya sebep olabilir. Hamilelik döneminde cinsel ilişkide bulunmak servikal tahrişin bir sebebidir. Hamile kadın, cinsel ilişkiden sonra kanama yaşıyorsa mutlaka doktoru ile görüşüp bilgi vermelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da 4 haftalık gebelikte kanamaya yol açabilir.

Dış Gebelik

Dış gebelik sebebiyle meydana gelen kanamalar oldukça ciddi ve tehlikelidir. Döllenen yumurta, rahim harici başka bir yere konumlanarak, bulunduğu bölgede gelişmeye ve büyümeye başlar. Döllenen yumurta sağlıksız bir şekilde yerleşip geliştiği için anne adayında ciddi bir kanama, baş dönmesi, karın ağrısı ve kramplara yol açabilir.

Üzüm Gebeliği

Üzüm gebeliği, çok sık karşılaşılmayan bir durum olsa da görülme olasılığı vardır. Rahimde bebek yerine üzüm salkımına benzeyen bir doku meydana gelmektedir. Çok sık olmasa da meydana gelen dokunun kanserli olma olasılığı vardır ve rahim harici başka yerlere de yayılabilir. Kanama, kusma ve mide bulantısı gibi şikâyetlere yol açabilir.

Enfeksiyon

Vajinada ya da üreme sisteminde bulunan herhangi bir organda meydana gelen enfeksiyon sebebiyle 4 haftalık gebelikte kanama yaşanabilir. Sebepsiz bir kanama yaşanıyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurularak gerekli araştırmaların yapılması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Subaraknoid Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Subaraknoid Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

10 Günden Fazla Süren Adet Kanaması

10 Günden Fazla Süren Adet Kanaması

Adet Kanamasını Durdurmak

Adet Kanamasını Durdurmak

Uzun Süren Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Uzun Süren Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi