Regl Döneminde Fazla Kanama Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Regl Döneminde Fazla Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Regl döneminde aşırı kanama, birçok kadın tarafından vücuttan atılan pis kan olarak düşünülür. Ancak, regl döneminde aşırı kanama vücuda zarar verir. Regl döneminde kanamanın fazla olduğunu tespit etmek için belirli bir ölçüm sistemi yoktur. Ancak, kişi bir önceki adet döneminde kaç ped kullandığını ve son adet dönemindeki ped sayısını karşılaştırabilir. Gün içerisinde iki ile altı ped değişimi normal kabul edilir. Altıncı pedden sonra kullanılan pedler, kanamanın fazla olduğunu gösterir.

Menoraji Nedir?

Regl döneminde fazla kanama, tıbbi olarak "menoraji" olarak adlandırılır. Aşırı kanamaya çeşitli kan hastalıkları, yaş, sigara, alkol gibi faktörler sebep olabilir. Çoğu hastada herhangi bir sebep bulunamadığı için teşhis konulamayabilir. Regl döneminde aşırı kanamaya kullanılan ilaçlar da sebep olabilir. Daha önce geçirilmiş bir düşük veya kürtaj aşırı adet kanamasına sebep olmaz, fakat hemen akabinde ilk regl döneminde aşırı kanama görülebilir. Bu durum her regl döneminde aynı olmayabilir.

Yumurtalık Kistleri ve Diğer Sebepler

Regl döneminde fazla kanaması olan kişide, yumurtalık kisti oluşmuşsa o ay fazla kanama olabilir. Kist tedavi edilmediği sürece regl dönemindeki fazla kanama devam edebilir. Kist tedavi edildiğinde bu kanamalar diğer regl döneminde normale dönecektir. Birçok kadın adet döneminde oluşan kanamaların pıhtılaşmış olduğunu görür ve bunun normal olduğunu düşünebilir. Ancak, aşırı pıhtılaşmış ve yoğun bir şekilde kanama olduğunda mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız.

Regl Döneminde Aşırı Kanamanın Etkileri

Regl döneminde normalin üzerinde bir kanama olduğunda vücut olumsuz etkilenebilir. Örneğin:
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Çarpıntı
  • Renk solgunluğu
  • Baş dönmeleri
  • Bayılmalar
  • Kansızlık
Birçok kişi bu durumu strese ve menopoz öncesi kanamalara bağlar. Ancak, bu gibi durumlar da olabilir.

Menoraji Tedavisi

Menoraji yani aşırı kanamanın iki çeşit tedavisi vardır: medikal ve cerrahi tedavi. Medikal tedavi olarak doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler kanamayı azaltabilir. Hormonlu spiraller aşırı kanamayı durdurmada oldukça başarılıdır. Çeşitli doğum kontrol hapları ve spiraller aşırı kanamayı %95 oranında durdurduğu gibi kişileri gebe kalmaktan da korur. Ancak, bazı durumlarda bu yöntemler aşırı kanamaya da yol açabilir. Birçok kadında spirallerin aşırı kanama yaptığı da görülmektedir. Bu tedavi yöntemlerini mutlaka uzman bir doktor eşliğinde uygulamalısınız.

Bu tedavi yöntemleri sonuç vermediği takdirde cerrahi işleme başvurulmalıdır. Eğer miyom varsa miyomektomi ameliyatı gerekebilir. Aşırı kanaması olan bir kadının en kısa sürede jinekolog olan bir doktorla görüşmesi gerekir. Aksi takdirde rahim alınma yollarına bile başvurulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

3 Aylık Gebelikte Kanama Nedenleri?

3 Aylık Gebelikte Kanama Nedenleri?

Spiralden Sonra Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Spiralden Sonra Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Hamileliğin 5 Haftasında Kanama

Hamileliğin 5 Haftasında Kanama

Menopoz Döneminde Kanama Nedenleri?

Menopoz Döneminde Kanama Nedenleri?