2 Yaş Çocuklarda Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

2 Yaş Çocuklarda Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

2 Yaş Çocuklarda Burun Kanaması

Bir anne ve baba için dünyada çocuklarından kıymetli hiçbir şey yoktur. Doğdukları andan itibaren onlara ilgi, alaka ve sevgi gösteririz. Onlara hiçbir şey olmasını istemeyiz, ancak bazen rahatsızlanabiliyorlar. Her çocuğun farklı hastalıkları olabilir ve bu durum geçici bir hastalık olarak da nitelendirilebilir. Çocukluk çağında burun kanaması oldukça sık görülür. Burun kanamasının en önemli nedeni lokal inflamatuvar olaylar, enfeksiyonlar ve travmadır.

Burun Kanamasının Nedenleri

Aslında burun kanamaları, burun septumuna kuvvetlice bastırılması ile durdurulabilecek kanamalardır. Ancak bazen geç durduğu veya sık tekrarladığı için aileleri telaşlandırmakta ve çocuğu doktora getirmelerini sağlamaktadır. Bu gibi durumlarda hangi kanamanın operasyon gerektirdiği ve hangi kanamanın altta yatan başka bir kan hastalığının habercisi olduğu sorusunu yanıtlamak çocuk doktoru ve kulak burun boğaz uzmanına düşmektedir.

İlk Müdahale ve Muayene

Genelde ilk burun kanaması iyi bir öykü ve fizik muayene sayesinde herhangi bir inceleme yapmaya gerek kalmadan değerlendirilebilir. Eğer önemli derecede kan kaybı oluşmuşsa veya kötü huylu bir hastalıktan şüpheleniliyorsa, tam kan sayımı ve çevresel kan yayması incelemesi yapılması gerekir. Kanamaların çoğu burun karıştırma alışkanlığı ile ilgili olduğundan mutlaka sorgulanmalıdır. Burna sokulan yabancı cisimler, tipik olarak kanama dışında tek taraflı burun akıntısına da neden olabilir.

Çocuklarda Burun Kanamasının Özellikleri

Burun kanamaları ister çocukta ister erişkinde olsun, oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Çocukluk yaşta, özellikle de 2 yaşında yaygın olarak görülen burun kanaması, burundan kan gelmesi olarak tanımlanır. Çocuğun burnundan sızan veya damlayan kan ürkütücü olsa da çoğunlukla ciddi bir durumun göstergesi değildir.

Burun Kanamasını Tetikleyen Faktörler

Kapalın ortamlarda kuru ve sıcak havanın burnu kurutması sonucu içeride kabuk tutmuş şeyler hisseden çocuğun burnunu sık sık ovuşturması ve karıştırması, çocuklarda burun kanamasına sebep olabilir. Burun kanamalarının diğer yaygın nedenleri şunlardır:
  • Soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Burun içi travmalar
  • Kanama eğilimi yaratan genetik hastalıklar

Burun Kanamasında Yapılması Gerekenler

Eğer ki ciddi bir hastalık yoksa, burun kanamaları genellikle evde uygulanabilecek bazı basit önlemlerle kontrol altına alınabilir. İlk olarak, çocuğun başı hafifçe öne eğilmeli ve burun kanatları parmaklar ile sıkıştırılmalıdır. Bu pozisyonda, yaklaşık 10 dakika boyunca baskı uygulanmalıdır. Ayrıca, burun içini nemli tutmak için tuzlu su spreyleri kullanılabilir.

Doktora Başvurulması Gereken Durumlar

Ancak, aşağıdaki durumlarda bir doktora başvurulması önemlidir:
  • Burun kanamaları sık tekrarlıyorsa
  • Kanama uzun süre durmuyorsa
  • Çocukta başka belirtiler de varsa (ateş, halsizlik gibi)
  • Kanama, buruna alınan ciddi bir darbe sonrası başladıysa

Sonuç olarak, burun kanamaları çocuklarda yaygın bir durum olmakla birlikte, genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Ancak, belirli durumlarda doktora başvurmak önemlidir. Çocuğunuzun sağlığı konusunda her zaman dikkatli olmalı ve gerektiğinde profesyonel sağlık hizmeti almalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

nurseli

12 Mayıs 2024 Pazar

cocgumun burnu kanıyor arada bir endiselndim bir kere doktra getrdim ck afif bir catlak var demisti o catlak korkulck gbi bisy mi yksa bu sekilde kanasada gecer mi ileriye dogru

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nurseli Hanım,

Çocuğunuzun burun kanamasıyla ilgili endişelenmeniz anlaşılır bir durum. Doktorunuzun hafif bir çatlak olduğunu belirtmiş olması, genellikle ciddi bir durum olmadığını gösterir. Ancak, burun kanaması devam ederse ya da artarsa, yeniden doktora gitmenizde fayda var. Bu durum bazen kuru hava, burun karıştırma veya buruna darbe alma gibi sebeplerden kaynaklanabilir ve genellikle zamanla iyileşir. Yine de, çocuğunuzun rahatlığı ve sağlığı için doktor takibini sürdürmek önemli. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

2. Cevap
cevap

Pekel

Merhaba, burun çatlakları gerekli tedaviler yapılmadığı sürece iyileşmeyen ve çeşitli zamanlarda özellikle de yaz aylarında ciddi anlamda kanamalar meydana gelebilmektedir. En küçük darbede kanama olmasına neden olduğu için bu durum size rahatsızlık verebilir. Bunun haricinde herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Sonuçta küçük bir çatlak.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni