Çocuklarda Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Çocuklarda Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Diş Eti Kanaması

Çocuklarda diş eti kanaması, oldukça yaygın görülen ve birçok farklı diş eti hastalığından kaynaklanabilecek önemli bir ağız sağlığı sorunudur. Diş ve ağız sağlığının bozulmasının, vücudun diğer uzuv ve organlarını da olumsuz olarak etkilediği uzman doktorlar ve yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. 0-14 yaş grubu çocuklar üzerinde yapılan ağız ve diş sağlığı araştırmaları neticesinde, başta diş eti kanaması olmak üzere diş çürüğü ve ağız hastalıklarının tedavisi, erken teşhis edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda çocuklar üzerinde telafisi mümkün olmayan başka hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle 0-14 yaş grubu çocuklarda ağız hastalıkları mutlaka önemsenmeli ve tedavi edilmelidir.

Diş etleri, ağız ve dişlerin ana yapısını oluşturmaktadır. Diş etleri, sağlıklı dişler için çok büyük öneme sahiptir. Bu nedenle de çocuklarda görülen diş eti kanamalarının takip edilmesi ve gecikmeksizin uzman diş hekimlerine başvurulması gerekmektedir.

Çocuklarda Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Özellikle 7-14 yaş grubu çocuklarda, dişlerini fırçalarken hiçbir neden olmadan kendiliğinden diş etinde kanama oluyorsa ebeveynler çok dikkatli olmalıdır. Bu evrede çocuğun ağzında koku, şiş diş etleri, ağızda tat bozukluğu, diş etlerinin dişten ayrılması, sallanan dişler ve çene yapısı itibariyle dişlerde çarpıklık oluşması, bu hastalığın en belirgin dönemidir. Bu dönem fark edildiğinde ebeveyn zaman kaybetmeksizin bir diş hekimine çocuğunu götürmelidir.

Çocukların Diş Etlerinin Sağlıklı Olması Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda hangi yaş grubunda olursa olsun sağlıklı diş etleri mat ve sıkı görünümlü olmakla birlikte pembe renktedir. Şişkinlik, ağrı yaratan kırmızılık, iltihap ve enfeksiyon belirtileri olmayan dişler sağlıklıdır. Ayrıca dişler fırçalandığında veya ip ile temizlendiğinde kanama olmamakla birlikte herhangi bir rahatsızlanma emaresi görünmez.

Çocuklarda Görülen Başlıca Diş Eti Rahatsızlıkları ve Tedavileri

Gingivitis: Diş eti hastalıklarının ilk evresidir. Bu evrede diş etlerinde kanamalar görülür. Ağırlıklı olarak bebeklik ve kreş dönemlerinde, çocukların ağızlarına buldukları materyalleri götürmesiyle diş etlerinde biriken bakteri ve virüsler nedeniyle diş etlerinde kanamalar oluşur ve pembeliğini yitiren dişler kırmızı hale gelerek şişer ve hacim olarak büyümüş olur. İlk evrelerde çocuğa rahatsızlık vermeyen bu hastalık, dişlerin fırçalanması esnasında diş etlerinin hassaslaşmasından kaynaklı olarak kanamaların artmasına sebebiyet verir. Erken tedavi edilmezse diş etinde kalıcı hasar bırakır. Bu hasar neticesinde dişi destekleyen çene kemiği üzerinde telafisi mümkün olmayan hasarlar bırakabilir.

Periodontitis: Diş eti hastalıklarının ilerlemiş evresidir. Bu evrede çene kemiğinde hasar oluşur. Diş ile diş eti arasında biriken bakteriler hızla çoğalmaya başlar. Temizliği yapılmayan küçük alan zamanla büyüyerek dişlerin sallanmasına ve zamanla dişte oluşan ağrılar nedeniyle çekilmesine kadar gider. Bu evrede diş etleri, diş ile gözle görülür düzeyde ayrılır. Bu ayrışma sonucu bakteriler diş ile diş eti arasında iltihaplı akıntı oluşturur ve tüm dişlerde sallanma görülür. Bunun sonucunda çocuk ağzında çevreyi rahatsız edecek düzeyde kötü koku oluşur.

Çocuklarda diş eti kanamasını önlemek amacıyla, ebeveynler düzenli olarak çocukların ağız sağlığını takip etmeli, diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya teşvik etmelidir. Ayrıca dişte görülebilecek herhangi bir olumsuzluk veya gözlemlenecek bir hastalık belirtisinde uzman hekimlere başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zühal ŞEN

01 Haziran 2024 Cumartesi

Kızım henüz 22 aylık dişlerini henüz fırçalayamıyor 2 gün ateşlendi akabinde ağzında aftlar diş etlerinde şişme, kanama ve ağız kokusu oluştu biz ne yapabiliriz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Geçmiş olsun, kızınızın yaşadığı belirtiler büyük olasılıkla bir enfeksiyonun işaretidir. Ağız içi yaralar ve diş eti şişmesi viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Öncelikle bir çocuk doktoruna veya diş hekimine başvurmanız önemlidir. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde uygun tedavi yöntemlerini önerecektir. Evde ağız hijyenine dikkat ederek, yumuşak bir diş fırçası kullanarak ve doktorun önerdiği antiseptik gargaralarla ağız temizliğini sağlamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca, bol su içirmeyi ve yumuşak, tahriş etmeyen yiyecekler vermeyi ihmal etmeyin.

soru

Fatma çiçek

09 Nisan 2024 Salı

Kizim 28 aylik hic bir saglik sorunu yoktu gecenlerde agzinda aft olustu doktora gouturdum soguk alginligi dedi antibiyotik verdi yaralari soyledim bu ilac onuda gecirecek dedi iki gun icti gecmedi dahada artti sonra dis etlerinde kanama basladi tekrar goturdum igne yazdi 5 tane vurundu yaralar azaldi ama kanama devam ediyo arastirdim lösemi belirtisi die cikti karsima ne yapcam cok korktum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fatma Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Küçük çocuğunuzun yaşadığı sağlık sorunları sizi oldukça endişelendirmiş olmalı. Ağızda aft ve diş eti kanaması gibi belirtiler farklı sağlık problemlerinin işareti olabilir. Doktorunuzun verdiği ilaçlar bazı belirtileri hafifletmiş, ancak kanamalar devam ediyor anladığım kadarıyla. Bu gibi durumlarda ikinci bir doktordan ya da bir uzmandan görüş almak her zaman faydalı olabilir. Lösemi gibi ciddi bir hastalık konusunda endişelenmeniz doğal, ancak kesin tanı koyulması için detaylı testler ve uzman görüşü gereklidir. En kısa sürede bir pediatrik hematolog veya ilgili bir uzmana başvurmanız çocuğunuzun sağlığı açısından en doğru adım olacaktır. Moral ve destek açısından da kendinizi güçlü tutmaya çalışın. Umarım en kısa sürede kızınız sağlığına kavuşur.

2. Cevap
cevap

Baydar

Merhaba, internetten bakarak teşhis koymak tamamen yanlıştır. Eğer lösemi gibi bir şüpheniz var ise en yakın zamanda sağlık kuruluşlarından kan testi yapılmasını isteyebilirsiniz. Bunun haricinde antibiyotikleri çok düzenli kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Aksi halde faydalarından tam olarak yararlanmanız mümkün olmayabilir.

3. Cevap
cevap

Elif

Merhaba kizinizin durumu nedir yorumunuzu okudum ve merak ettim dogrusu insallah iyidir

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni