Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması:

Anatomik olarak, yüz üzerinde alın ile üst dudak arasında bulunan, dışa çıkıntılı, iki delikli koklama ve solunum organına burun denilmektedir.

Burun, koku alma organımızdır. Burun boşluğu, her iki yanda bulunan iki delik ile dışarı açılmaktadır. Diğer bir taraftan ise yutağa bağlanır. Burnun içerisinde mukus tabakası, kıllar ve kılcal damarlar bulunmaktadır. Burnun iç kısmının tüylü ve nemli oluşu sayesinde dışarıdan alınan hava nemlendirilir ve temizlenir. Kılcal damarlar sayesinde ise hava ısıtılır. Koku almaçları ve duyu sinirleri burun boşluğunun üst kısmında bulunur. Bu bölgeye sarı bölge denilir. Oluşan bir kokunun burun tarafından algılanabilmesi için mukus içerisinde çözünmüş olması gerekmektedir. Çözünen madde koku alma hücrelerini uyarır ve alınan bu uyarı koklama ile beyne iletilir. Böylece koku alınmış olur.

Organlar arasında en çok yorulan duyu organımız burnumuzdur. Memelilerde burundan giren hava filtre edilerek ısıtılır ve nemlendirilir. Alınan havanın süzülmesi, burun kılları ve mukus yüzeyi tarafından gerçekleştirilir. Burna giren havanın nemlendirilmesi mukus bezlerinin salgıları sayesinde olmaktadır. Burun, insan vücudunda belli başlı beş görevi yerine getirmektedir. Bunlar:

  • Koku alma işlevinin algılayıcı kısmını oluşturmak.
  • Solunum yolları için uygun özellikler kazanmasını sağlamak.
  • Solunan havanın nemlenmesini sağlamak.
  • Solunan havanın toz gibi bazı yabancı cisimlerden temizlenmesine katkıda bulunmak.
  • Ses tellerinin çıkardığı ses titreşimlerinden etkilenip biyolojik bir hoparlör gibi davranmak.

Burun Kanaması

Burun kanamaları, kişileri endişelendiren ve sık karşılaşılan klinik bir tablodur. Genellikle iki şekilde görülmektedir:

  • Gençlerde ve çocuklarda sık sık tekrarlayan ve az miktarda görülen kanamalar: Bu tarz kanamalar genellikle burnun 1 santimetre gerisinde gerçekleşmektedir. Bu bölge kan damarlarının çok yoğun olduğu bir bölgedir. Çocuklarda görülen burun kanamalarının en sık sebebi ise burun karıştırılmasıdır. Çocuklar burunlarını karıştırarak burada bulunan kılcal damarlardan çok yoğun olan bölgeyi tahriş etmekte ve tekrarlayan burun kanamalarına sebep olmaktadır. Kuru havalarda ve üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olanlarda da burun kanamaları sık görülebilmektedir.
  • İleri yaştaki hastalarda görülen kanamalar: Daha şiddetli, kendiliğinden ve durmayan, çoğunlukla burnun arka bölgelerinden kaynaklanan ve sıklıkla hastanede yatarak tedavi zorunluluğu duyulan ciddi kanamalardır. Bu kanamalar daha çok tansiyon yüksekliği olan hastalarda ve kan sulandırıcı ilaç kullanımı esnasında ortaya çıkmakta, ciddi bir şekilde seyretmektedir.

Burna darbe alınması, burun kırıkları, burun karıştırma, yüz ve kafatası kırıkları, kokain kullanımı, burna sıkılan kortizonlu ilaçlar, burun kanamasına neden olabilmektedir. Ayrıca burundaki kıkırdak ve kemik eğriliklerinden kaynaklı, dar alandan dolayı hava hızlı bir şekilde akarak burnu kurutabilir, böylelikle kabuklanmalar olur ve burun kanaması izlenebilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, sinüzit gibi enfeksiyonlarda da sıklıkla burun kanamaları yaşanabilmektedir. Burun, burun boşlukları ve genizde oluşan iyi veya kötü huylu tümörler de yoğun burun kanamalarına neden olmaktadır. Ergenlik döneminde erkek çocuklarında görülen damar tümörleri de şiddetli kanama yapabilmektedir.

Burun kanamalarında yapılması gerekenler ise şunlardır:

  • Önce soğuk bir suyla burnu fazla sümkürmeden temizlemek ve bir elin iki parmağı ile burun kanatlarından şiddetlice bastırmak gerekmektedir.
  • 5 dakika bastırdıktan sonra eğer hala kanıyorsa tekrar burun içini soğuk su ile temizlemek, pıhtıları uzaklaştırmak ve tekrar iki parmak ile burun kanatlarını bastırarak kanamayı durdurmak gerekmektedir.
  • Bu işlem birkaç kez tekrarlanabilir.
  • Bu şekilde burun kanamalarının %90'ı durdurulabilir.
  • Durmayan kanamalar için ise en kısa zamanda bir KBB uzmanına başvurmak gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayçin

23 Temmuz 2024 Salı

Burnum durduk yere kanamaya başlayınca ne yapmam gerekiyor? Hangi durumlarda burun kanaması daha ciddi bir sorunun işareti olabilir? Özellikle çocuklarda sık sık tekrarlayan burun kanamaları normal mi, yoksa bir doktora başvurmak mı gerekiyor? Bir de burun kanaması yaşayan birine nasıl yardımcı olabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ayçin Hanım, burun kanaması yaşandığında öncelikle sakin kalmak önemlidir. Kendi başınıza veya birine yardımcı olurken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Öne Eğilmek: Kanın boğaza kaçmasını önlemek için hafifçe öne eğilin.
2. Burnu Sıkmak: Burun deliklerinin alt kısmını nazikçe sıkın ve yaklaşık 10 dakika boyunca bu şekilde tutun.
3. Soğuk Kompres: Burun köprüsüne veya enseye soğuk kompres uygulamak kanamayı durdurmaya yardımcı olabilir.

Burun kanamaları genellikle ciddi değildir, ancak bazı durumlarda dikkatli olmak gerekir. Şu durumlarda bir doktora başvurmalısınız:

- Kanama 20 dakikadan uzun sürüyorsa.
- Kanama bir travma sonucu oluştuysa (örneğin, kafa darbesi).
- Kanama sık sık tekrarlanıyorsa veya aşırı miktarda kan kaybı varsa.
- Burun kanamasına baş ağrısı, baş dönmesi veya bayılma eşlik ediyorsa.

Çocuklarda burun kanamaları genellikle burun karıştırma, kuru hava veya alerjiler gibi basit nedenlerden kaynaklanır. Ancak sık sık tekrarlayan burun kanamaları durumunda bir doktora başvurmak önemlidir. Bu, altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.

Burun kanaması yaşayan birine yardımcı olurken yukarıdaki adımları izleyebilir ve sakinleştirici bir tavır sergileyerek kişinin panik yapmasını önleyebilirsiniz. Eğer kanama durmazsa veya yukarıda belirtilen ciddi durumlar mevcutsa, tıbbi yardım alınmalıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adet Kanamasını Durdurmak

Adet Kanamasını Durdurmak

Haber Bülteni

Güncel

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Güncel

Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Parçalı Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Parçalı Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi