Menopozda Kanama Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Menopozda Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Menopozda Kanama

Menopoz, kadınlarda yumurtlama fonksiyonunun tamamen bittiği ve âdet kanamalarının kesildiği doğal bir süreçtir. Bu nedenle menopoz döneminde yaşanan vajinal kanama normal değildir. Menopozda yaşanan kanamalar bazı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Son adet görüldükten bir yıl sonra ortaya çıkan kanama menopoz sonrası kanama olarak tanımlanır. Eğer bu süreçte kanama oluşmuşsa mutlaka bir doktora başvurulmalı ve kanamanın nedeninin araştırılması gerekmektedir. Menopozda kanama basit nedenlerden dolayı oluşabileceği gibi ciddi sağlık problemlerinin habercisi olarak da yaşanabilir. Araştırma kapsamında detaylı inceleme adına bazı testler uygulanır. Hormon düzeyleri kontrol edilir. Bunun için kan tetkikleri, rahim ve rahim içine ait patolojik inceleme için pelvik muayene ve PAP testleri gerçekleştirilir. Eğer yapılan incelemeler sonucunda bir sorun tespit edilmişse ve kanama hala devam ediyorsa daha detaylı tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.

Menopozda kanama çoğu kadının maruz kaldığı ortak sorunlardandır. Lekelenme tarzı hafif seyreden kanamalar, menopoz tedavisinde uygulanan östrojen tedavisi ile alakalı olarak gelişebilir. Lekelenme şeklinde gelişen kanamalar, normal zamanlarda da ortaya çıktığı gibi hormonal dengesizlikler nedeniyle yaşanabilir. Bu kanama ile göğüs hassasiyeti de yaşanabilir. Östrojenin düşük seyretmesi ya da tamamen çekilmesi, progesteron kaynaklı düzensiz kanamalara yol açabilir.

Menopozda Kanama Neden Olur?

Menopoz döneminde vajinal bölgede enfeksiyon oluşması, vajina duvarının menopoz dönemi ile hassas bir hal alması veya vajinal temizlik hafif kanamaların yaşanmasına yol açabilir. Ayrıca menopoz şikâyetlerine yönelik uygulanan östrojen tedavileri de menopozda kanamaya yol açabilir. Bu gibi kanamalar basit ve ciddiye alınmayan kanamalardır. Fakat bazı durumlarda yaşanan kanama ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu tür rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir;
  • Rahim kanseri
  • Rahim sarkması
  • Rahim ağzı kanseri
  • Hormon replasman tedavisi
  • Rahim içi tabakasının aşırı kalınlaşması
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Vajinal atrofi
  • Vulva skuamöz hücreli karsinom
Bu tür rahatsızlıkların en belirgin bulgusu menopozda kanamadır. Eğer menopozda kadın ciddi anlamda kilo kaybı yaşamışsa bu durum yine bir kanama nedeni olabilir. Vücutta yağ oranının azalması ile ilişkili olarak menopozda kanama meydana gelebilir. Ayrıca kadının yoğun stres yaşaması hormonal dengesizlik ve beraberinde kanamaya yol açabilir.

Menopozda Kanama Tanısı Nasıl Konulur?

Kanama şikâyeti ile doktora başvuran hasta için ilk olarak kanamanın nedenini saptamak için birtakım tetkikler uygulanır. Yumurtalıklar değerlendirilir. Bazı tekniklerle rahim iç duvarı incelenir. Her kanamalı hasta için endometrial biyopsi ve rahim içi kürtaj yöntemi ile parça alımı yapılır. Bu incelemeler değerlendirilerek tanı konulabilir.

Menopozda Kanama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menopozda kanama için uygulanacak tedavi nedenine yönelik gerçekleştirilir. Gerekli muayene ve tetkikler sonrasında ortaya çıkan bulgulara göre tedavi belirlenir. Eğer vajinal duvarda doku incelmesi varsa vajinal krem veya supozituvar önerilir. Kanama enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa enfeksiyonu gidermek amacıyla antibiyotik uygulanır. Kanama bir kanser belirtisi olarak ortaya çıkmışsa kanserin evresi göz ardı edilmeden cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Beraberinde kemoterapi ve radyoterapi tedavileri yapılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hibetullah

12 Temmuz 2024 Cuma

Menopozda kanama yaşayan biri olarak bana da bu durum oldu. Menopoza girmiş olmama rağmen arada kanama yaşıyorum, bu normal mi? Doktora gitmem gerektiğini biliyorum ama sizce ciddi bir şey olabilir mi? Özellikle hormon tedavisi alıyorum, acaba bu yüzden mi oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hibetullah,

Menopoz döneminde kanama yaşamak, bazı durumlarda normal olabilirken, bazen de altta yatan ciddi bir sorunun işareti olabilir. Özellikle hormon tedavisi alıyorsanız, bu tür kanamalar hormonlara bağlı olarak meydana gelebilir. Ancak, her durumda bu tür semptomları ciddiye almak ve doktorunuza danışmak önemlidir. Doktorunuz gerekli testleri yaparak size en doğru bilgiyi verecektir. Sağlığınızı ihmal etmemenizi ve en kısa zamanda bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vajinada Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Vajinada Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

İlk İlişkide Kanama Nasıl Oluşur?

İlk İlişkide Kanama Nasıl Oluşur?

Böbrek Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Güncel

1 Aylık Hamilelikte Kanama Olurmu?

1 Aylık Hamilelikte Kanama Olurmu?

Güncel

Göz Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kanaması Belirtileri ve Tedavisi