Gis Kanama Nedir?
20 Temmuz 2024

Gis Kanama Nedir?


Gastrointestinal sistem (GİS) kanaması, ağızdan başlayarak yemek borusu, mide ve bağırsaklardan rektum ve anüse kadar olan bölgede meydana gelen kanamaları kapsar. Bu tür kanamalar, taze kırmızı kan kusulması veya koyu kahverengi kusma şeklinde kendini gösterebilir. Koyu kahverengi kusma, mide içindeki kanın hidroklorik asitle reaksiyona girmesi sonucu oluşur ve kahve telvesi gibi görünür.

GİS kanamaları, üst gastrointestinal kanamalar (yemek borusu, mide ve ince bağırsağın ilk bölümünde) ve alt gastrointestinal kanamalar (ince bağırsak, kalın bağırsak, rektum ve anüs) olarak sınıflandırılır. Hafif ve geçici kanamalar bazen kendi kendine çözümlenebilir, ancak kanamanın nedeni mutlaka araştırılmalı ve tespit edilmelidir. Şiddetli ve ani kanamalar ise hayatı tehdit edebilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Mide asidi, midede ve yemek borusunda iltihaplanmaya ve kanamaya yol açabilir. Ayrıca, yemek borusu ile mide arasındaki kasın gerektiği gibi kasılmaması, besinlerin ve asidin yemek borusuna kaçıp iltihaplanmasına sebep olabilir.

Gis Kanama Yerinin Belirlenmesi ve Kullanılan Yöntemler

Proktoskopi ve Kolonoskopi

Hematoşezi (kanlı dışkılama) olan hastalarda kanama yerini belirlemek için proktoskopi ve kolonoskopi kullanılır. Başarı oranı %48-90 arasında değişir. Aktif kanama sırasında kolonoskopi riskli ve zor olabilir, perforasyon oranı %1-6'dır. Masif alt kanamalarda başarı oranı %20-76'dır. Kanama yerine argon beam ablasyon, elektrokoter, lazer ablasyon, bant ve skleroterapi uygulanabilir.

Kapsül ve Endoskopi

Akut alt GİS kanamalarında fazla kullanılmaz. Kolonoskopi ve gastroskopi ile belirlenemeyen kanamalarda kullanılabilir. Başarı oranı %55-66'dır. Kanayan yer belirlendiğinde push-endoskopi ile müdahale edilir.

Sintigrafi

Kanama hızı 0.1 ml/dk olan kanamaları gösterebilir. Kanama yeri işaretli eritrositler ile 24 saat boyunca araştırılır. Hassasiyeti %80-90'dır.

Anjiografi

Kanama hızı 0.5 ml/dk'dan fazla olan arteriyel kanamaları gösterebilir. Duyarlılığı %27-86 arasında değişir. Klinik başarısı ise %86-91'dir.

Push ve Sonda Enteroskopi

Push Enteroskopi ile proksimal jejunum transoral yolla incelenebilir ve kanama kontrol altına alınabilir. Sonda Enteroskopi, ucunda balon bulunan ve peristaltik hareketlerle ilerleyen bir cihazdır. İnceleme uzun sürebilir ancak sonuçta kanama kontrol altına alınabilir.

Ülseri olan bir hasta, kahve telvesi gibi kusma, siyah renkli dışkılama, mide bulantısı ve kusma, nedeni bilinmeyen kansızlık ve demir eksikliği gibi bulgular varsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalı ve tedavi olmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cennet

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Gastrointestinal sistem kanaması yaşayan biri olarak, kahve telvesi gibi kusma ve siyah renkli dışkılama gibi belirtiler yaşadığımda hemen doktora başvurmalı mıyım? Bu belirtiler hangi şiddette bir kanamanın habercisi olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Cennet, gastrointestinal sistem kanaması belirtilerinden bahsetmişsin. Kahve telvesi gibi kusma ve siyah renkli dışkılama (melena), üst gastrointestinal sistemdeki kanamanın belirtisi olabilir. Bu belirtiler oldukça ciddi olabilir ve derhal bir doktora başvurman gerekir. Bu tür kanamalar, ülserler, gastrit, veya daha ciddi durumlar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu nedenle, belirtiler ortaya çıktığında zaman kaybetmeden tıbbi yardım alman önemlidir. Sağlığını ihmal etme ve en kısa zamanda bir uzmana danış.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması

Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması

Haber Bülteni

Güncel

Göz Arkası Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Arkası Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Beyin Kanaması Sonuçları Nelerdir?

Beyin Kanaması Sonuçları Nelerdir?

Güncel

Rahim Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kanaması Belirtileri ve Tedavisi