Tüp Bebekte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Tüp Bebekte Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Tüp bebek tedavisi, bir yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen çiftlerde doğal yollardan sağlanamayan gebelik oluşumu için uygulanan yardımcı üreme tedavisidir. Tüp bebek tedavisi, son yıllarda teknolojik imkanların da gelişmesi ile altın değerinde bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Başarı şansı bazı kriterlere göre değişim gösterebilir. Özellikle 35 yaş üzeri kadınlarda tüp bebek tedavisi başarı şansı oldukça düşük olur.

Tüp Bebekte Kanama Nedir?

Tüp bebekte kanama genellikle embriyonun anne rahmine transferinden sonra henüz gebelik testi yapılmadan önce yaşanan vajinal kanamalar olarak adlandırılır. Tüp bebekte kanama bazen yumurta toplama işleminden sonra da bazı hastalarda görülebilir. Ancak bu tarz kanama ile embriyo transferinden sonra yaşanan kanamalar tamamen birbirinden farklıdır. Embriyo transferinden sonra yaşanan vajinal kanamalar luteal faz kanaması olarak adlandırılır. Yumurta toplama aşamasından ortalama bir hafta sonra hafif vajinal kanama şeklinde meydana gelir. Kanamaya maruz kalan anne adayı endişelense de kanama tüp bebek tedavisi nedeniyle hastaya uygulanan ilaçlardan kaynaklanabilir. Dolayısıyla kullanılan ilaçlarda değişime gidildiğinde kanama engellenebilir. Kanama olsa bile birçok hasta için hala gebeliğin oluşma şansı vardır.

Uyarılmış Tüp Bebek Adet Dönemlerinde Luteal Faz Kanaması

Yumurtalıkların uyarılması sonucu luteum fonksiyonunda bozukluklar gerçekleşebilir. Normal değerlerin üzerine çıkan steroid düzeyi hipotalamus-hipofiz üzerinde olumsuz etki yaratır. Beraberinde LH salgılanması baskılanabilir. Bu nedenle luteal faz sıkışabilir. Ayrıca progesteron salgısı da birdenbire kesilebilir. Tüm bunların beraberinde luteal faz kanaması gerçekleşir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kanaması Olan Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?

Tüp bebek tedavisinde kanama meydana gelen anne adayı genelde tedavinin başarısızlıkla sonuçlanacağı endişesine kapılır. Aslında bu tür kanama olsa da hala gebelik şansı bulunmaktadır. Hasta doktor tarafından uyarılarak reçete edilen ilaçları düzenli kullanması hakkında bilgilendirilmelidir. Tüp bebekte kanamayı önlemek için destek amaçlı ilaçlar kullanılabilir. Yumurtalıkların uyarılması aşamasında luteal fazın normalden kısa olması tedavinin başarısızlık ile sonuçlanmasına neden olabilir.

Kanama Kontrolü ve İlaç Kullanımı

Tüp bebekte kanamayı kontrol altına almak için ilaç kullanımı yumurta toplama işleminden sonra ve embriyo transferinden öncedir. Anne adayında kullanılan progesteron içerikli ilaçlar farklı yollar ile kullanılabilir. Bu tür ilaçlar vajinal yol, oral yol, rektal yol, kas içi gibi pek çok yoldan kullanılabilir. Özellikle ilaç kullanımı için vajinal yol tercih edilir. Vajinal yolla kullanılan ilaçlar akıntı tarzı hafif yan etkilere yol açabilir. Ancak bu tür yan etkiler anne adayı için herhangi bir şikâyete yol açmaz. Tüp bebekte kanama hamilelik belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu durumda doktor anne adayına istirahat önerebilir.

Kanama Belirtileri
  • Hafif vajinal kanama
  • Yumurta toplama işleminden sonra kanama
  • Embriyo transferinden sonra luteal faz kanaması
Kanama Tedavisi
  • Progesteron içerikli ilaçların kullanımı
  • Doktor önerisi ile istirahat
  • İlaç dozajlarının ayarlanması
Sonuç

Tüp bebek tedavisinde kanama, her zaman tedavinin başarısızlıkla sonuçlanacağı anlamına gelmez. Kanama durumunda doktorun önerilerine uymak ve reçete edilen ilaçları düzenli kullanmak önemlidir. Ayrıca, kanama belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, anne adaylarının endişelerini azaltabilir ve tedavi sürecini daha rahat geçirmelerini sağlayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hişam

19 Mayıs 2024 Pazar

Merhaba uzun uğraşlar sonucu tüp bebek denedik tuttu üstelik ikiz bebek bekliyoruz. Ancak eşim beni aradı ve kanaması olduğunu söyledi şimdi doktora geçiyorlar önemli bir şey midir lütfen bilen acil yazsın

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hişam,

Öncelikle tebrikler, ikiz bebek beklemek harika bir haber! Eşinizin kanama yaşadığını duyduğuma üzüldüm. Gebelikte kanama bazen ciddi bir durumu işaret edebilir, bazen de önemsiz olabilir. En doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Umarım her şey yolundadır ve sağlıklı bir şekilde bebeklerinizi kucağınıza alırsınız. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

3 Aylık Gebelikte Kanama Nedenleri?

3 Aylık Gebelikte Kanama Nedenleri?

Güncel

İdrarda Kan Sebepleri

İdrarda Kan Sebepleri