Gebelikte Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Gebelikte Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Diş Eti Kanaması

Gebelik sırasında diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve hassasiyet meydana gelebilir. Bu durum, özellikle diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanamaya neden olabilir. İki anne adayından birinde gözükebilen bu olay, gebeliğe özgü olan diş eti iltihabı olarak isimlendirilir. Ayrıca, gebelikte diş etlerinde nodül (şişlik) meydana gelebilir. Bunlar genellikle ağrısız ve zararsızdır ve bebeğin doğumu ile birlikte yok olurlar. Ancak, eğer yok olmazlarsa veya gebelik sırasında rahatsızlık veriyorlarsa yoğun bir şekilde kanıyorlarsa, alınabilirler.

Gebelikte Diş Eti İltihabının Etkileri

Diş eti iltihabının gebelik üzerindeki etkisi tartışmalıdır. Bazı yapılan çalışmalarda gebeliğin devam etmesine etki etmediği görülse de, bazı kadınlarda erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve gebelik zehirlenmesi ile ilişkilendirilmiştir. Bu yüzden, gebelik süresince diş ve diş eti bakımına önem verilmelidir. Özellikle hassaslaşmış olan dişlerde kanama meydana gelmesi, diş fırçalamayı bırakmamalıdır. Tam tersi, daha özenli bir bakım ile iltihabın ilerleyip diş bölgesinde bulunan dokuları ve kemikleri etkilemesinin önüne geçilmelidir. Yumuşak sertlikte olan bir fırçaya geçmek yararlı olacaktır.

Gebelikte Diş Eti Kanamasının Sebepleri

Gebelik sırasında farklılaşan hormonların etkisi, diş etlerini bakteri plaklarına daha hassas hale getirir. Bu nedenle, diş etleri iltihaba daha yatkın olur ve kanamaya daha meyilli hale gelir. Gebelikte düzenli olarak diş kontrolleri aksatılmamalıdır. Özellikle gebe kalmaya karar verildiği zaman, diş muayenesi, olası rahatsızlıkların gebe kalmadan önce tedavisinde önemlidir. Her ne kadar gebelikte de diş tedavilerine izin verilse de, öncesinde halledilmesi daha avantajlı olacaktır.

Hangi Durumlarda Diş Hekimine Başvurulmalı?

Bir takım şikayetlerden herhangi birisi bulunuyorsa hemen bir diş hekimine başvurulmalıdır. Bu durumlar şunlardır:

  • Diş ağrısı
  • Diş etlerinde fazla sık kanama meydana gelmesi
  • Ağrıya sebep olan diş eti çekilmesi
  • Diş etlerinde yeni fark edilen nodül oluşumu

Gebelikte Diş Eti Kanamasını Hafifletmek İçin Yapılması Gerekenler

Önemli olan, diş eti kanamasını önleyebilmektir. Bunun için ağız hijyenine dikkat edilmeli ve düzenli olarak diş doktoru kontrolleri yaptırılmalıdır. En azından günde iki kez, yumuşak bir biçimde dişler fırçalanmalıdır. Yumuşak bir diş fırçasına geçmeli ve floridli bir diş macunu tercih edilmelidir. Her gün fırçalamaya ek olarak diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirilmelidir. Diş doktoru, fırçalamak ile yok olmayacak plak ve tartarları temizleyecektir. Diş doktorunuza hamile olduğunuz konusunda bilgi vermeyi unutmayın.

Gebelikte Diş Problemleri Ertelenmemelidir

Diş problemlerini gebelikte hiçbir şekilde ertelememelisiniz. Oldukça sık karşılaşılan bu çekince, gebelik sırasında diş tedavisi yapılamayacağı ve doğum sonrasına ertelenmesi gerektiği düşüncesidir. Bu oldukça yanlıştır. Tedavi olmamak, daha ciddi problemler yaratabilir ve doğmamış bebeğe zarar verebilir. Diş tedavilerinde gebelikte rahatlıkla kullanılabilen lokal anesteziklerin yanı sıra, antibiyotikler de yer almaktadır. Dolayısıyla, gebelikte hemen hemen her türlü diş tedavisine izin verilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ulu

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Hamileliğim boyunca diş eti kanaması yaşadım ve diş fırçalarken sürekli kanıyor. Bu durum normal mi yoksa bir diş hekimine görünmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hamilelik sürecinde hormonların etkisiyle diş eti kanamaları yaşanabilir, bu durum genellikle normaldir. Ancak, bu sorun sürekli hale gelirse ve rahatsızlık veriyorsa, bir diş hekimine görünmenizde fayda var. Diş hekiminiz gerekli kontrolleri yaparak size en uygun tedavi yöntemini önerecektir. Ulu, sağlığınızı ihmal etmemeniz önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

3 Aylık Gebelikte Kanama Nedenleri?

3 Aylık Gebelikte Kanama Nedenleri?

Güncel

Adet Kanamasının Kahverengi Olması

Adet Kanamasının Kahverengi Olması