Göbek Bağı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Yeni doğan bebeklerde görülen göbek bağı kanaması, özellikle prematüre bebeklerde sık rastlanan bir durumdur. Bu kanamanın nedeni genellikle K vitamini eksikliğidir. Göbek bağı bakımında dikkatli olunmalı, temiz ve kuru tutulmalıdır. Ciddi durumlar için mutlaka doktor kontrolü gereklidir.
Göbek Bağı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
02 Eylül 2024

Göbek Bağı Kanaması


Yeni doğanlarda ve özellikle prematüre bebeklerde görülen göbek bağı kanaması oldukça sık rastlanan bir durumdur. Yeni doğmuş olan bebeğin göbeğinden kan gelmesinin temel nedeni, kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamininin vücutta yeteri kadar üretilememesidir. K vitamini, vücutta karaciğer tarafından üretilir ve kanamalarda kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Özellikle erken doğmuş ve prematüre bebeklerde vücut yeteri kadar K vitamini üretemez ve bu nedenle göbek bağında kanama görülebilir. Bu nedenle erken doğmuş bebeklere doğum sonrası K vitamini iğnesi yapılmaktadır. Kanama genellikle sızıntı şeklindedir ve bu kanın göbek bağından dışarıya taşıyarak pıhtılaşması ile kendini gösterir. Oldukça dikkatli bir şekilde bebeğin göbeğini temizlemek ve enfeksiyon kapmasını önlemek gerekmektedir.

Göbek bağı kanamasında tedavi için ilk uygulanacak yöntem, bebeğin göbeğini gümüş nitrat ile yakmak yani koterize etmektir. Yakmaya rağmen durmayan kanamalar için göbek kısmına dikiş atılır. Durmayan göbek bağı kanamalarında ihmal edilmeden doktora başvurulması oldukça önemlidir.

Göbek Bağı Kanaması İçin Alınabilecek Önlemler


  • Yeni doğan bebeklerde göbek bağının iltihap almasının ve mikrop kapmasının önlenmesi için alınacak ilk tedbir, günde en az bir defa göbek bağı ve göbek bağı mandalının temizlenmesidir. Göbek bağı mandalı yavaş hareketlerle sağa sola hareket ettirilir ve özellikle alt tarafta kalan kısmı iyice temizlenir. Bu şekilde oldukça hassas olan ve henüz bağışıklık sistemi oluşmamış olan bebekte göbek bağının mikrop kapması önlenmiş olur.
  • Göbek bağı sürekli olarak kuru ve temiz tutulmalıdır. Üzeri çok kapatılmamalı ve hava alması sağlanmalıdır. Kuru tutulan göbek bağında kuruma daha hızlı gerçekleşir ve düşme işlemi hızlanır.
  • Bebek bezi sık sık değiştirilerek göbek bağı ile teması en aza indirilmeli ve göbek bağında oluşacak olan nemlenme giderilmelidir.
  • Bebek banyo yaptırılırken göbek bağına oldukça dikkat edilmeli ve banyo sonrası temiz bir havlu veya bez ile göbek bağı iyice kurulanmalıdır.
  • Yeni doğan özellikle prematüre bebeklerde doğumun ardından K vitamini eksikliğini gidermek için iğne takviyesi yapılmalıdır.

Ekstra Bilgiler


Göbek bağı kanaması, nadir durumlarda ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu nedenle göbek bağı kanaması gözlemlenen bebeklerin doktor kontrolünde tutulması önemlidir. Ayrıca, göbek bağı bakımında kullanılan malzemelerin steril olmasına dikkat edilmelidir. Genellikle göbek bağı, doğumdan sonraki 1-3 hafta içinde kendiliğinden düşer. Ancak, bu süreçte herhangi bir anormallik fark edilirse derhal bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Segban 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Yeni doğan bebeğimin göbek bağı kanaması var ve K vitamini eksikliğinden kaynaklanabileceğini öğrendim. Bu durumda bebeğimin göbek bağını nasıl temizleyip enfeksiyon kapmasını önleyebilirim? Ayrıca, gümüş nitrat ile yakma işlemi güvenli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Segban,

Yeni doğan bebeğinizin göbek bağı kanaması konusunda endişelenmenizi anlıyorum. Öncelikle, bu tür durumlarda mutlaka bir çocuk doktoruna danışmanız gerektiğini unutmayın.

Göbek Bağını Temizleme ve Enfeksiyon Önleme:
1. Göbek bağı düşene kadar kuru ve temiz tutmaya özen gösterin.
2. Her bez değişiminde göbek bağı bölgesini steril bir gazlı bez ya da pamukla nazikçe temizleyin. Temizleme işlemi için yalnızca steril su ya da doktorunuzun önerdiği antiseptik solüsyonları kullanın.
3. Göbek bağı bölgesini pamuklu giysilerle kapatmamaya çalışın; bölgenin hava almasını sağlayın.
4. Bebeğinizi yıkarken göbek bağına su değmemesine dikkat edin, sünger banyosu yapabilirsiniz.

Gümüş Nitrat ile Yakma İşlemi:
Gümüş nitrat, göbek bağı granülomlarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir ve genellikle güvenli kabul edilir. Ancak, bu işlem kesinlikle bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalıdır. Doktorunuz, bu işlemin gerekip gerekmediğine ve sizin bebeğiniz için en uygun tedavi yöntemine karar verecektir.

Bu süreçte, doktorunuzun önerilerini dikkatle takip etmeniz ve bebeğinizin sağlığı konusunda herhangi bir şüpheye düştüğünüzde doğrudan doktorunuza başvurmanız çok önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Beyin Sapı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Beyin Sapı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Beyin Kanaması Sonuçları Nelerdir?
Beyin Kanaması Sonuçları Nelerdir?
Adet Dışı Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Adet Dışı Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Adet Kanaması Azalması Nedenleri?
Adet Kanaması Azalması Nedenleri?
Vajinal Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Vajinal Kanama Belirtileri ve Tedavisi