Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Kanama
11 Temmuz 2024

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Kanama

Doğum kontrol hapı kullanırken kanama, östrojen ve progesteron hormonları içeren, tıpta oral kontraseptif diye geçen, içerdiği hormonlar sayesinde yumurtlama sürecinin geçici olarak durmasını sağlayan doğum kontrol hapları, günümüzde kadınların aile planlamasında ilk olarak düşündüğü yöntemler arasında yer alır.

  • Doğum kontrol hapları aynı zamanda; adet kanamasının miktarını azaltarak gereksiz kan kaybını önler.
  • Adet düzensizliklerinde adet düzenleyici olarak da doktorlar tarafından verilebilir.
  • Sancılı adet görme tedavisinde kullanabilir.
  • Sivilce, sebore ve yumurtalıkların kistik hastalıklarında da tedavi amacıyla kullanılabilir.
  • Rahim içi zarı kanserini %50 oranında azaltır.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların rahim ve yumurtalıkların tutuluşunu %50-60 oranında azaltır.
  • İyi huylu meme kanserini azaltır.
  • Kalın bağırsak kanseri üzerinde koruyucu etkisi vardır.
  • Eklem romatizmaları riskini azaltır.
  • Kemik erimesi durumunu azaltır.
  • Var olan hormonal düzensizlikleri azaltır.
Ancak bütün tıbbi ilaçlarda olduğu gibi doğum kontrol haplarının kullanımı sırasında da çeşitli problemler meydana gelebilir.

Doğum kontrol hapı kullanırken meydana gelen kanamalar birçok kişinin hapları bırakmasına neden olabilir. Bu kanamaların sebebi rahim içini döşeyen endometrium tabakasında meydana gelen değişimlerdir. Normalde kalın olan bu tabaka, doğum kontrol haplarının içindeki hormonların etkisiyle incelmektedir. Endometrium bu yeni hormonal düzene adapte olmaya çalışırken zaman zaman kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamaların sebebi ise doğum kontrol hapının içindeki progesteron hormonu olarak bilinir.

Bu kanamalar düşük doz östrojen hormonu ihtiva eden yeni nesil ilaçlarda daha fazla olmaktadır. Kanamalar yaygın olarak doğum kontrol haplarının kullanımının ilk 3 ayından sonra yaşanmamaktadır. Bazı kadınlar doğum kontrol haplarını kullanmaya başladığı ilk günlerde ara kanama ve lekelenme sebebi ile jinekoloğa başvururlar. Ancak doğum kontrol hapı kullanıldıktan 3 ay sonra bu şikâyetler azalır.

Nadir durumlarda aradan aylar geçse dahi kanama ve lekelenmeler kesilmeyebilir. Bazı durumlarda ise kanama ve lekelenmeler bir anda meydana gelebilir. Bunun sebebi ise çoğunlukla benzer şekilde progesteron hormonunun endometriumda meydana getirdiği değişikliklerdir.

Doğum kontrol hapı kullanırken ara kanama ya da lekelenme fark etmeniz durumunda, lekelenme ya da kanama meydana gelmiş gibi ilaçlarınızı almaya devam etmelisiniz. Şayet kanama oldukça yoğun ise doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ilven

12 Mayıs 2024 Pazar

Merhaba. Ben sevgilimle 3 gün önce ilişki yaşadım. Tam boşalma esnasında çıkardı ama emin olmadığımız için doğum kontrol hapı attım yaklaşık 12 saat içinde. Bugün ise rahimde kanama ortaya çıktı. Sizce bunun sebebi nedir? Gebelik istemiyorum lütfen acil cevap?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ilven. Yaşadığın kanamanın muhtemel sebeplerinden biri, acil doğum kontrol hapının yan etkisi olabilir. Bu haplar, hormon dengesini etkileyerek rahim duvarında kanamaya neden olabilirler. Kanamanın miktarı ve şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Ancak, eğer kanama devam ederse veya şiddetli bir hale gelirse, bir hekime başvurmanı tavsiye ederim. Gebelik istemediğin için doğru bir hareket yapmışsın, ama yine de profesyonel bir görüş almak her zaman en iyisidir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Hürü

Merhaba Doğum kontrol hapları yumurtlama sürecini geçici olarak durdurur. Bir sonraki adetinize kadar günlük olarak kullandıysanız gebe kalma ihtimaliniz çok daha düşük olur. Belki ilişki sırasında oluşan tahriş yüzünden kanama gerçekleşmiş olabilir. Ki zaten gebe kalmakta öyle kolay birşey değil ki zaten dışarıya boşalmış. Ben gebe olabileceğinizi sanmıyorum. Rahat olun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ben Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Ben Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Hafif Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Hafif Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde İç Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde İç Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kahverengi Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Kahverengi Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Atardamar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Atardamar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ara Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Ara Kanama Belirtileri ve Tedavisi