Hamileliğin 5 Haftasında Kanama
08 Temmuz 2024

Hamileliğin 5 Haftasında Kanama


Hamileliğin ilk beş haftasında kanama, gebelik sürecinde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu dönemde düşük riski oldukça yüksektir. Bu nedenle, 5 haftalık hamilelikte kanama yaşandığında mutlaka dikkate alınmalıdır. Kanama yaşayan anne adayları, kanamanın sebebini öğrenmek için doktora başvurmalıdır. 5 haftalık hamileliklerde düşük dışında başka nedenler de kanamaya yol açabilir. Aşağıda, hamileliğin erken dönemlerinde yaşanan kanamaların birkaç olası nedeni ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Yerleşme Kanaması

Yumurta döllendiğinde rahim duvarına yerleşir, bu süreçte gerçekleşen kanamalardır. Oldukça hafif seyreder ve genellikle 2-3 gün sürer. Bazı durumlarda kanama daha uzun sürebilir ancak bu anormal bir durum değildir. Yerleşme kanaması nedeniyle meydana gelen kan, regl dönemi kanamasına benzemez. Kanın rengi açık pembe ya da kahverengi olabilir ve ilk anda fark edilmeyebilir.

İlerleme Kanaması

Gebeliğin ilk haftalarında, yerleşme kanaması gibi sıkça karşılaşılan bir kanama nedenidir. Gebe kaldıktan sonra hormonlar hamilelik hormonları tarafından baskılanır. Gebeliğin bu ilk haftalarında yaşanan kanama ağrısız ise nedeni ilerleme kanaması olabilir.

Düşük Riski

Hamileliğin 5 haftasında kanama yaşayan gebelerde ilk akla gelen düşük riskidir. Tüm gebeliklerin %50'sinde düşük yaşanabilmektedir. Düşük nedeniyle yaşanan kanama, ilerleme ve yerleşme kanamasından tamamen farklıdır. Kanama ile birlikte karın ağrısı, ateş, titreme ve pıhtılaşmış şekilde kan görülebilir.

Servikal Tahriş

Gebelik döneminde rahim ağzında kan akışı artar. Bu bölgede ilerleyen tahriş kanamaya yol açabilir. Hamilelik döneminde cinsel ilişki, servikal tahriş için bir neden olabilir. Gebe kadın cinsel ilişki sonrasında kanama yaşıyorsa mutlaka doktoru ile görüşmelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da hamilelikte kanamaya yol açabilir.

Dış Gebelik

Dış gebelik nedeniyle meydana gelen kanamalar oldukça ciddi ve tehlikelidir. Döllenen yumurta rahim dışında başka bir yere yerleşerek burada gelişmeye başlar. Döllenmiş yumurta sağlıklı olmayan bir şekilde yerleşip geliştiğinden, anne adayında ciddi kanama, karın ağrısı, baş dönmesi ve kramplara yol açabilir.

Üzüm Gebeliği

Çok sık karşılaşılan bir durum olmasa da görülme olasılığı vardır. Rahimde bebek yerine üzüm salkımına benzeyen bir doku meydana gelir. Çok sık olmasa da meydana gelen dokunun kanserli olma ihtimali bulunmakta ve rahim dışı diğer yerlere de yayılma gösterebilir. Kanama, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlere yol açabilir.

Enfeksiyon

Vajinada ya da üreme sisteminde bulunan herhangi bir organda meydana gelen enfeksiyon nedeniyle hamileliğin 5 haftasında kanama yaşanabilir. Nedeni bilinmeyen bir kanama yaşanıyorsa mutlaka bir doktora başvurularak gerekli incelemeler yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Gis Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gis Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İlk Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

İlk Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi