Fazla Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Fazla Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Fazla Âdet Kanaması

Âdet dönemi sırasında yoğun kanama bazı kadınlar için normal bir durum olabilir. Ancak, sürekli olarak aşırı kanama varsa ve bu durum ilk âdetten itibaren sürekli bir hâl aldıysa, bu duruma "menoraji" veya "aşırı menstruasyon" denir. Menoraji durumunda, fazla kanamanın yanı sıra âdet dönemi uzunluğu genellikle 8 güne kadar sürebilmektedir.

Fazla Âdet Kanaması Neden Olur?

Hormon Düzensizliği: Menopoz ve ergenlik döneminde artan hormon seviyelerindeki değişiklikler ve düzensizlikler, âdetin normal seyrinden farklı geçmesine neden olabilir. Bu durum, ilk âdeti takip eden 1-2 yıl içinde ve menopozdan önceki 1-2 yıl içinde yaşanabilir. Her iki durumda da kadın vücudu, âdet görmeye ve görmemeye hazırlanırken hormon seviyelerinde değişiklik olmaktadır.

Yumurtalıkların Fonksiyon Bozukluğu: Yumurtalıkların olması gereken âdet döngüsünde yumurta üretmesinde sorun yaşanıyorsa, vücuttaki progesteron hormonu seviyesinde düşüş olur. Bu hormonun dengesizliği, fazla âdet kanamasına neden olabilir.

Miyomlar: Çoğunlukla kadınlarda doğurganlık döneminde artış gösteren miyomlar, yani iyi huylu tümörler, uzun süren ve aşırı kanamalı âdetlere neden olabilir.

Polipler: Üreme dönemindeki kadınlarda genellikle rahim astarında oluşan ve yüksek hormon seviyelerinden kaynaklanan bir durumdur. Oluşan bu polipler, âdet sürecinin sancılı ve yoğun geçmesine sebep olabilir.

Adenomiyoz: Uterusun iç tabakasında yer alan bezlerin rahim kası içinde gömülmesi ile oluşur. Çoğunlukla âdet döneminin ağrılı ve aşırı kanamalı geçmesine neden olur. Çocuk sahibi olmuş orta yaşın üzerindeki kadınlarda görülmektedir.

Rahim İçi Araç (RİA): Erkek sperminin kadının yumurta hücresini döllemesini önleyerek gebelikten koruyan rahim içi aracının bir yan etkisi olarak bilinmektedir. Âdet kanamasının fazlalığına göre doktorunuz bu aracı çıkarabilir.

Kanama Bozuklukları: Âdet kanamasının uzun ve yoğun olmasını bazı rahatsızlıklar da etkileyebilir. Bu rahatsızlıklar, kanın geç pıhtılaşmasına veya kanda pıhtılaşmayı engelleyen durumları içerir.

İlaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar, âdetin uzun ve ağrılı sürmesine neden olabilir. Bu ilaçlar arasında anti-inflamatuar ve antikoagülanlar bulunur.

Diğer Sağlık Koşulları: Tiroid problemleri, karaciğer hastalıkları, pelvik inflamatuar hastalık, endometrioz ve böbrek hastalıkları fazla âdet kanamasına sebep olabilir.

Fazla Âdet Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Âdet döneminde kanamanın olması normal olarak kabul edilir. Ancak, kişi gece uykusundan kalkıp ped değiştirmek zorunda kalıyorsa, yoğun bir kanama ve kan pıhtısı geliyorsa, ped değiştirmeniz bile yetersiz kalıyorsa, kullanılan tampon ve pedden 2-3 adet kullanmak zorunda kalıyorsanız, fazla kan kaybından dolayı aşırı halsizlik ve nefes darlığı oluyorsa ve âdetiniz 7 günden uzun sürüyorsa, acil olarak bir doktora gidilmesi gerekir.

Fazla Âdet Kanamasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorunuzun tavsiyesiyle fazla ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici kullanılabilir. Kanamanın düzenlenmesi ve normal seyrine dönmesi için hormon ilaçları verilebilir. Bazen de kanın pıhtılaşmasını hızlandıracak ilaçlar verilir. Fazla âdet kanamasını azaltabilmek için ilaç tedavisinin haricinde uygulanabilecek cerrahi operasyon seçenekleri de bulunmaktadır. Cerrahi operasyonda, kanamanın artmasına sebep olan rahim astarının düzeltilmesi, rahmin alınması veya miyomların alınması şeklinde gerçekleştirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni