Hamilelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
10 Temmuz 2024

Hamilelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kanama

Hamilelikte meydana gelen kanamalar sıklıkla gerçekleşir ve çoğunlukla tehlike yaratmayan durumlar olabilir. Ancak, gebelikte kanama hangi haftada olursa olsun, kesinlikle doktora başvurulması gerekmektedir. Doktorun değerlendirmesi sonucunda uygun tedavi veya taburcu işlemi yapılır. Kanamanın hafif olması veya kısa sürede kesilmesi bile doktora gitmemek için bir sebep değildir. Her durumda kanamayı dikkate almalı ve doktor kontrolüne başvurmak gerekir.

Hamilelikte kanama yaygın bir durum olmayıp, nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Kanama nedenleri arasında basit bir rahim ağzı enfeksiyonu olabileceği gibi, plasentanın erken ayrılması (ablatio placenta) gibi ciddi durumlar da bulunabilir. Bu tür durumlar, anne adayı ve bebeğin hayati tehlike yaşaması açısından riskli olabilir.

Hamileliğin İlk Döneminde Kanama

Hamileliğin ilk yarısında ortaya çıkan kanamalar genellikle ciddi bir sebebe dayanmazken, bazı durumlarda düşük tehdidi veya düşük, mol gebelik veya dış gebelik sonucu kanamalar görülebilir. Cinsel ilişki sonrası kanama da ortaya çıkabilir. Bazen anne adayları idrar yolu enfeksiyonları, basur veya idrardan gelen kanamayı vajinal kanama sanabilir ve korkuya kapılabilirler.

Hamileliğin birinci yarısında meydana gelen kanamaların değerlendirilmesi ve tedavisinde, fetüsün doğduğunda yaşayabilecek zamana ulaşmadığı göz önünde bulundurulur ve tedavinin tek amacı anne adayının hayatının korunmasıdır. Gebeliğin ikinci yarısında ise, özellikle 25. haftadan sonra meydana gelen kanamaların değerlendirilmesi ve tedavisinde anne adayının hayati önemi yanında, fetüsün sağlığı da önem kazanmaktadır.

Gebeliğin ilk 10 haftalık dönemlerinde kanamalar, diğer dönemlere göre daha sık görülür. Anne adaylarına doğumdan sonra kanama sorunu sorulduğunda çoğu anne bu dönemi işaret eder. Bu dönemde rastlanan kanamalar, bebeğin anne rahmine yerleştiği dönemde adet gecikmesinin yaşanmadığı dönemde bile görülen, leke tarzında oluşan kanamalardır. Bu kanamalar rahim içi yerleşme adı verilen, kılcal damarların çatlaması sonucu ortaya çıkar. Hamileliğin 7-9. haftaları arasında yumurtalıklarda salgılanan bir hormonun bebeğe devri sırasında oluşan kanamalar da bu döneme ait bir kanama türüdür. Genellikle ağrısız ve hafif olan bu kanamalar anne adayında korkuya neden olur, ancak korkulacak bir durum değildir. Hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde bu tip nedensiz kanamalar görülebilir. Kanamalar sonrası kesinlikle korkulmamalı ve gebeliğin sağlıklı gittiğinin göstergesi olarak kabul edilmelidir.

Bu tür kanamaların yanı sıra, doğal olarak gerçekleşen veya korkuya neden olabilecek kanama türleri de bulunmaktadır.

Düşük Tehdidi ve Düşük

Hamileliğin ilk 3 ayında daha çok görülen bu ciddi durumlara bağlı gerçekleşen kanamalardır. Şiddetli bir sancı veya tek başına kanama ile parça düşürme durumu varsa düşük tehdidinden bahsedilmektedir. Hemen doktora gidilmeli ve yapılan muayenede bebek canlı ve rahim ağzı kapalı ise korkulacak bir durum yoktur.

Dış Gebelik

Hamileliğin rahim içi haricinde herhangi bir yere yerleşmesi durumuna dış gebelik adı verilmektedir. Dış gebelik daha çok tüplerde meydana gelir. Tüplerde bebeğin gelişmesi sonucunda gerilme gerçekleşir ve çok dayanıklı olmayan tüpler zamanla dayanamayarak yırtılma gerçekleşir. Bunun sonucunda hem karın içinde hem de vajinada kanama meydana gelir. Normal hamilelik belirtilerinin yanında, şiddetli ağrı, kansızlık, halsizlik, adet gecikmesi ve vajinal kanamalar olması durumunda dış gebelikten bahsedilir.

Mol Gebeliği

Normal olmayan bu gebelikte, rahmin içinde üzüm salkımına benzer yapılar oluşur. Özellikle erken dönemlerde oluşan bu tür gebelik sonucunda vajinal kanamalar meydana gelmektedir.

Serviks (Rahim Ağzı) Problemleri

Serviks problemleri sonucu meydana gelen kanama nedenleri arasında, herhangi bir yara oluşumu, rahim ağzında lezyonlar ve bazı enfeksiyonlar bulunur. Bu durumlar rahim ağzını hassaslaştırır ve özellikle cinsel ilişki sonrasında kanama meydana gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlkin

27 Mayıs 2024 Pazartesi

Merhaba. 3 aylık gebeyim. Bazı zamanlarda mesanede kanama görüyorum. Uzun sürmüyo. Ayrıca çok az geliyo. Düşük riski var mı? Çok korkuyorum. Lütfen yardım eder misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İlkin,

Öncelikle yaşadığın korku ve endişeyi anladığımı belirtmek isterim. Gebelik sürecinde her türlü belirti önemli olabilir ve dikkate alınmalıdır. Mesanede kanama görülmesi bazı durumlarda enfeksiyon veya başka bir durumun belirtisi olabilir. Bu nedenle, kesin bir bilgi ve destek almak için vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız önemlidir. Doktorunuz gerekli muayeneleri yaparak size en doğru bilgiyi verecektir. Sakin kalmaya çalışın ve en kısa zamanda bir sağlık profesyoneli ile görüşün.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Ayseven

Düşük riski ile mesanede kanama görülmesinin bir alakası bulunmamaktadır. ancak bu durumu kontrole gittiğinizde mutlaka doktorunuz ile paylaşmanız gerekmektedir. Çünkü gebelikte her nasıl olursa olsun kanama durumları önemlidir ve dikkate alınmalıdır.

soru

Sabire

20 Nisan 2024 Cumartesi

Dört aylık hamileyim hafta da bir defa küçük miktar da kanamam oluyor. Ancak bu durum ile birlikte baş dönmesi, göz kararması ve mide bulantısı gibi bazı durumlar da ortaya çıkıyor. Bu durum normal mi doktora gitmeli miyim. Eğer önlem almaz isem bebeğim doğum anında veya doğum sonrasında zarar görür mü

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sabire Hanım,

Öncelikle hamileliğiniz hayırlı olsun. Yaşadığınız belirtiler kesinlikle ihmal edilmemesi gereken durumlardır. Kanama, baş dönmesi, göz kararması ve mide bulantısı gibi belirtiler normal olmayabilir ve altta yatan ciddi bir sorunun işareti olabilir. En kısa zamanda bir doktora başvurmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu belirtileri yaşayan anne adaylarının doktor kontrolünde olması, hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı açısından son derece önemlidir. Doktorunuz gerekli muayeneyi yaparak en doğru bilgiyi ve tedaviyi sağlayacaktır. Sağlıklı ve huzurlu bir hamilelik geçirmenizi dilerim.

2. Cevap
cevap

Vefa

Geçmiş olsun.Gebelikte küçük kanamalar normal olarak görülse de pek de hafife almamak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Bahsettiğiniz diğer belirtiler ise hamileliğin etkileri olarak rastlanılabilir.

3. Cevap
cevap

Mahmut Sami

İyi günler sabire hanım. Gebelikte meydana gelen kanamalar sıklıkla gerçekleşir ve çoğunluğuna bakıldığında herhangi bir tehlike yaratmayan ender karşılaşılan bir durumdur. Ancak gebelikte kanama hangi haftada karşılaşılırsa karşılansın kesinlikle doktora başvurulması gerektiren bir durum gerektirir. Çünkü bu gibi durumlar anne adayı ve bebeğin hayati tehlike taşıması açısından tehlikeli durum olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İlişki Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

İlişki Sonrası Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Rahim İçi Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Rahim İçi Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Mide Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Mide Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Yenidoğan Göbek Kanaması Neden Olur?

Yenidoğan Göbek Kanaması Neden Olur?

Rahimde Kanama Tedavisi

Rahimde Kanama Tedavisi

Güncel

Vajinal Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Damak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Damak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?