Menopoz Döneminde Kanama Nedenleri?
26 Haziran 2024

Menopoz Döneminde Kanama Nedenleri?

Menopoz Döneminde Kanama

Menopoz dönemi, genellikle 40-55 yaşları arasındaki kadınların yumurtalık fonksiyonlarının sona ermesiyle başlar. Kadınlar doğurganlık dönemleri bittikten ve altı ay boyunca adet görmedikten sonra "menopoz dönemi" olarak adlandırılan sürece girerler. Bu dönemdeki kanamalar, genellikle bir hastalığın belirtisi olabilir ve mutlaka dikkate alınmalıdır. Menopoz dönemindeki kadınların yaklaşık üçte biri bu dönemi geçirir.

Menopozal Kanama Nedir?

Menopoz dönemindeki kadınlarda adet döngüleri ve adet dönemi dışında görülen kanamalar normalde olmaz. Hormon tedavisi gören kişilerde görülen düzenli kanamalar hariç, menopoz döneminde ortaya çıkan herhangi bir vajinal kanama, "menopozda kanama," "postmenopozal kanama" veya "menopoz sonrası kanama" olarak adlandırılır. Menopozal kanamalar normal bir kanama olarak değerlendirilmez ve bir sorunun belirtisi olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu tür kanamalarda mutlaka bir jinekoloğa başvurulmalıdır.

Menopoz Döneminde Kanama Neden Olur?

Menopoz sonrası kanamaların temel nedeni hormon ilaçlarıdır. Osteoporozu önlemek ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kullanılan uzun dönem hormon tedavileri, bazı kadınlarda düzenli adet benzeri kanamaların oluşmasına neden olabilir. Ancak, bu kanamalar düzensiz seyrediyorsa yine bir uzmana başvurmak gerekir. Hormon tedavisinin yanı sıra bazen idrar yollarından veya bağırsaklardan gelen kanamalar da vajinal kanamalara neden olabilir.

Menopoz Döneminde Kanamalar Hangi Hastalıkların Habercisidir?

  • Rahim Ağzı (Serviks): Rahim ağzında bulunan polipler veya diğer iyi ya da kötü huylu kitleler kanamalara neden olabilir. Rahim ağzı kanserlerinin en erken belirtilerinden biri de kanamadır. Bir jinekoloğun muayenesi ile rahim ağzı kanseri tespit edilebilir.
  • Rahim: Rahim iç tabakasının (Endometrium) aşırı incelmesi ya da kalınlaşması (Endometrial hiperplazi), burada oluşmuş bir miyom, polip ya da başka tür iyi veya kötü huylu kitleler de kanamaya neden olabilir. Ayrıca, bazı ilaçların yan etkisiyle de kanama gerçekleşebilir.
  • Vajina: Menopozla birlikte ortaya çıkan vajinal atrofi ve kuruluk sonucunda ilişkiye bağlı travmalar kanamalara yol açabilir. Yine vajinada bulunan iyi veya kötü huylu bir kitle kanamaya neden olabilir.
  • Yumurtalık: Kanamaların kaynağı yumurtalık kanseri de olabilir.
  • Diğer Genital Kanserler: Genital bölgede birçok kanser türü mevcuttur. Menopoz döneminde anormal kanamalar olması, herhangi bir genital bölge kanserinin habercisi olabilir.

Kanamaların Nedeni Nasıl Belirlenebilir?

Menopozda kanamanın nedenini belirlemek amacıyla genel olarak jinekolojik muayene, ultrasonografi, Pap smear testi, kolposkopik biyopsi ve rahim iç tabakası biyopsisi yapılabilir.

Menopoz Döneminde Kanamanın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menopoz sonrasında gerçekleşen kanamaların tedavisi, kanamanın nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tanının net olarak konamadığı durumlarda, ameliyatla rahmin alınması gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Haber Bülteni

Güncel

Bacak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

1 Aylık Hamilelikte Kanama Olurmu?

1 Aylık Hamilelikte Kanama Olurmu?

Güncel

Tırnak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi