Makatta Kanama Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Makatta Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında makat kanaması olarak bilinen bu rahatsızlık, tıp literatüründe anal fissür veya makat çatlaması olarak adlandırılmaktadır. Çatlağın boyutu genellikle 4-11 mm arasında olmasına rağmen ağrı duyusunun fazla olması nedeniyle hastalar ciddi anlamda rahatsızlık çekerler. Özellikle orta yaşlı ve genç hastalarda görülen bu rahatsızlık, makatta ağrı, şişkinlik ve kanamalara sebebiyet verir.

Nedenleri

Bu rahatsızlığın oluşmasındaki en önemli etken, kabızlık sonrası katılaşan büyük abdestin bağırsakta birikerek kalınlaşmasıdır. Kalınlaşarak katılaşan dışkının dışarı atılması sırasında dar olan makat bölgesinden çıkarken yırtılmaya sebep olur. Kabızlık nedeniyle katılaşan sertleşen dışkı devam ettikçe her dışkılama sırasında yırtılmayı yeniler, bu da makat bölgesinin iyileşme fırsatı bulmasını engeller.

Belirtileri

Makat kanaması belirtileri şunlardır:
  • Boşaltım sırasında ağrı, tuvalet öncesinde hafif iken dışkılamanın hemen sonrasında şiddetlenir.
  • Dışkının üzerinde kan bulunması ve tuvalet kağıdı ile yapılan temizlik sonrasında kanamanın belirgin şekilde görülmesi.
  • Makat bölgesinde ele gelen küçük şişlikler.
  • Kaşıntı ve otururken duyulan ağrı.
Teşhis, dahiliye hekimlerinin muayenesi ile rahatlıkla konulabilir.

Tedavi Yöntemleri

Makat kanamasının tedavisi için öncelikle çatlağın iyileşmesi için zemin hazırlamak gerekmektedir. Bunun için beslenmenin posalı yiyecekler ile yapılması gerekir. Böylelikle kabızlık sorunu ortadan kaldırılacaktır. Akabinde dışkı yumuşatıcı bitkisel ürünler ve ağrı kesici macun veya merhemler kullanılmalıdır. Bu süreçte sıcak su içine oturmak, oluşan sızının azalmasıyla kanamanın olduğu çatlak bölgesinin iyileşmesine yardımcı olacaktır.

İlaç Tedavisi

Erken teşhis edilen çatlaklar, dikkatli beslenme sonucu kısa zamanda düzelmektedir. Ancak çatlak ilerlemiş ise ilaç tedavisi ile büyük oranda tedavi edilebilir. Eğer çatlak kronikleşmiş ve ilaçla düzelemeyecek duruma gelmişse, uzman doktorlar nezaretinde tedavi ameliyat ile gerçekleştirilecektir.

Ameliyat

Makat kanaması ameliyatı, ağrı nedeniyle kasılan ve makat bölgesinde kanamanın oluşmasına neden olan kılcallara yakın olan kas grubundan az bir miktar kesilerek gerçekleştirilmektedir. Genellikle bu işlem çatlağın kendisine uygulanmaz, ele gelen küçük şişliğe yapılmaktadır. Uzman hekim uygun görürse yara üzerindeki iyileşmeyi hızlandırmak için çatlak kesilir. Makat kanaması ameliyatı yaklaşık 5-20 dakika sürmektedir ve başarı oranı %95 gibi yüksek bir orandadır. Bu ameliyat sonrasında hastalar ertesi gün ayağa kalkarak evine rahatlıkla gidebilirler. İlk dışkılama sırasında az miktarda kanama ve biraz ağrı olsa da sonraki evrelerde bu şikayetler kaybolur. Uzmanların yaptığı araştırmalar neticesinde yan etki olarak kas dokusunda yer alan kılcalların kesilmesi sonucu nadiren de olsa gaz kaçırması görülmektedir. Ancak çatlak ameliyatının başarısının yüksek olması ve kolay kolay tekrarlamaması nedeniyle hastaların bu ameliyat sonrasında ciddi anlamda rahatladığı gözlemlenmiştir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ereken

11 Temmuz 2024 Perşembe

Makat kanaması yaşayan biri olarak bu rahatsızlığın belirtilerini tam olarak nasıl fark edebilirim? ޞiddetli ağrı ve kanama durumunda hangi tedavi yöntemlerini denemeliyim? Ayrıca, ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıl ilerler ve herhangi bir komplikasyon riski var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ereken,

Makat kanaması yaşadığınızda, en yaygın belirtiler dışkıda kan, tuvalet kağıdında kırmızı kan lekeleri ve anal bölgede ağrıdır. Bu belirtiler hemoroid, anal fissür veya daha ciddi durumların habercisi olabilir. ޞiddetli ağrı ve kanama durumunda öncelikle bir hekime başvurmanız önemlidir. Doktorunuz muayene sonrası uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

Tedavi yöntemleri arasında kremler, fitiller, ılık su oturma banyoları ve diyet değişiklikleri bulunabilir. İlerlemiş vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci genellikle birkaç hafta sürer ve bu süreçte doktorunuzun önerilerine uymanız iyileşmeyi hızlandırabilir. Komplikasyon riski düşük olsa da enfeksiyon veya iyileşme sürecinde ağrı gibi durumlar nadiren görülebilir.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Adet Kanamasını Durdurmak

Adet Kanamasını Durdurmak

Vajinal Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Uzun Süren Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Uzun Süren Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

4 Haftalık Gebelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi

4 Haftalık Gebelikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Göz Arkası Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Göz Arkası Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tırnak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Tırnak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Fazla Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Fazla Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi