Bebeklerde Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Bebeklerde Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Diş Eti Kanaması

Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci

Bebeklerin diş çıkarma süreci genetik ve fiziksel faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bebekler aynı dönemde ve zaman aralığında diş çıkarmazlar. Bu nedenle, bazı ebeveynler bebeklerinin dişlerinin erken veya geç çıktığını düşünebilir. Ancak bu durum tamamen kalıtsal ve fiziksel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Genel olarak, bebeklerde diş çıkarma dönemi 6-7 aylar aralığındadır. Bu dönemde bebekler sık sık ağlar ve ebeveynler bu durumdan duygusal olarak etkilenebilirler. Genellikle anne ve bebek, dişlerin çıktığı dönemde sıkıntılı günler yaşayabilir. Bu süreç sakin bir şekilde geçirilmelidir. İlk dişler genellikle 6-7 aylıkken belirse de, bazı bebeklerde ilk diş 3. ayda ortaya çıkarken, bazı bebeklerde ise 12. ayda bile çıkabilir. Hatta istisnai durumlarda, kimi bebeklerde dişler 12. aydan sonra bile çıkabilir. Genellikle bebeklerde dişler şu sıralamayla çıkar: santral kesici dişler, ardından lateral kesici dişler, köpek dişleri, birinci azı dişleri ve ikinci azı dişleri ile son olarak süt dişleri.

Diş Eti Kanaması ve Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde santral kesici dişler, lateral kesici dişler, köpek dişleri, birinci azı dişleri ve ikinci azı dişleri çıkarken, diş etlerinin yarılması ve dişlerin çıkması nedeniyle bazı ateşlenmeler ve yer yer kanama belirtileri görülebilir. Diş etlerine uygulanan baskıdan dolayı diş etlerinde pembe renkten kırmızı renge dönüş olabilir. Bu durum normaldir. Ayrıca, dişlerin diş etini patlatması nedeniyle diş etlerinin incelmesi sonucu diş etleri kısmi olarak beyaz renk alabilir.

Diş Çeşitlerine Göre Çıkış Süreleri

Diş türlerine göre bebeklerde dişlerin çıkış süreleri şu şekildedir:
  • Ön santral dişler: Doğumdan sonra 6-10. ay içerisinde
  • Lateral dişler: 9-12. ay içerisinde
  • Kanin (köpek) dişleri: 9-12. ay içerisinde
  • Birinci azılar: 13-18. ay içerisinde
  • İkinci azılar: 24-37. ay içerisinde
İkinci azıların oluşması için yaklaşık 2,5 yıllık bir süre geçmesi normaldir. Bu durum, vücudun ve çene kemiğinin anatomik yapısının oluşumundan kaynaklanmaktadır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebekler diş çıkarmadan önce bazı belirtiler gösterirler. Bu belirtiler bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir, ancak genel olarak bütün bebeklerde aynı belirtilerle dişler çıkmaya başlar. Bebekler, 2-3 aylık dönemlerinde çene kemiğine ve damağa hakim olmaya başladıklarından salya akıtmaya başlarlar. Her bebek için bu durum normaldir. Kimi bebekler çok fazla salya akıtırken, kimi bebek az miktarda salgılar. Ayrıca, diş çıkarmaya başlayan bebeklerin diş etinde iltihaplanmalar ve yer yer kanamalar olabilir. Diş eti kanamalarına en fazla azı dişleri çıkarken rastlanmaktadır. Dişlerin diş etine uyguladığı baskıdan ötürü bebekte huysuzluklar görülebilir. Dişlerin çıkmasından dolayı yanak ve çene bölgesinde deride kızarıklık ve çatlaklar oluşur. Ayrıca, diş çıkarma sürecinde salyanın fazlalığından ötürü sık sık öksürükler görülebilir. Diş çıkarma sürecinde bazı bebekler ateşlenirken, bazı bebeklerde bu durum gözlenmez. Ancak ateşlenen bebek kesinlikle bir hekime götürülmelidir. Dişlerin çıkmasından ötürü bebeklerde kaşıntı ve ısırma içgüdüsü gelişir ve ellerine geçen nesneleri ısırmaya çalışırlar. Bu ısırmalar nedeniyle diş etleri kanayabilir. Bu durum endişe gerektirmez, zira bebeklerde diş çıkarırken diş etine baskı uygulandığından hafif düzeyde kanamalar olması normaldir. Bu şekilde oluşan kanamalar diş etinde mavi benekler halinde gözlemlenebilir. Böyle bir durumda küçük bir pamuk buza yapıştırılır ve soğuk alan pamuk bebeğin diş etine koyularak diş eti rahatlatılabilir. Bunun yanı sıra bebeğe soğuk gıdalar, meyve püreleri iştah açıcı olarak verilebilir. Diş etinde oluşan ağrılar ve küçük çaplı kanamaları dindirmek adına soğuk ve sert meyveler verilerek ağrı dinmesi sağlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

nurgül sümer koç

02 Mayıs 2024 Perşembe

Benim kızım 12 aylık 8 dişivar üs dişleri çürümeye başladı ve diş etleri kanıyo neden ne yapmam gerek

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nurgül Sümer Koç Hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Kızınızın diş çürümesi ve diş eti kanaması konusunda mutlaka bir pedodontist (çocuk diş hekimi) ile görüşmenizi tavsiye ederim. Bu sorunların birçok nedeni olabilir; beslenme alışkanlıkları, hijyen eksikliği, genetik faktörler gibi. Diş hekimi, doğru tanıyı koyarak uygun tedavi yöntemlerini önerecektir. Bu sürede, kızınızın dişlerini nazikçe fırçalayarak temiz tutmaya özen gösterebilirsiniz.

2. Cevap
cevap

Esen

Merhabalar. Bebeğinizin damağında enfeksiyon kapma sorunu ya da ateşinin yükselmesiyle beraber dişlerinde çürümeler meydana gelebilir. Bu bakımdan kızınız hastalığında zaman mutlaka doktora danışmalı ve beslenmesine çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Geçmiş olsun Nurgül Hanım.

soru

Vusal

15 Nisan 2024 Pazartesi

Oglum 1 yas 9 ayligdi ust disleri churuyub dis eti qanayir tez tez

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Vusal,

Bu durum oldukça endişe verici olabilir. Çocuğunuzun diş sağlığı ile ilgili bir sorun yaşadığını belirtmişsiniz. İlk olarak, bir diş hekimine başvurmanız en doğru adım olacaktır. Diş çürüğü ve diş eti kanaması, ciddi sorunlara yol açabilir ve profesyonel bir değerlendirme gerektirir. Diş hekiminiz, çocuğunuzun diş sağlığı için uygun tedavi yöntemlerini ve koruyucu önlemleri size detaylı bir şekilde anlatacaktır. Geçmiş olsun.

Sevgiler.

2. Cevap
cevap

Arsu

Merhaba, meydana gelen kanamalar ve diş etinin küçülmesi gibi durumlar bebeklerde ve çocuklarda tamamen vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun için bir kan testi yaptırarak değerleri uzman bir doktora göstermenizde fayda vardır.

3. Cevap
cevap

Süveyda

Geçmiş olsun. Bebeklerde özellikle dişler ilk çıktığında oluşan çürükler zamanında ilaç tedavisi yapılmazsa çocuğunuzun hayatını olumsuz etkiler. Bu çürüklerin genel nedeni vitamin ve mineral eksikliği olup, içme sularının yetersiz içeriğinden kaynaklı olduğu bilinmektedir. Yeni çıkan diş nedeniyle şişlik, kaşıntı, ağrı, ateş oluşabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Uykuda Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Uykuda Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Ara Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Ara Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Ben Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Ben Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Adet Kanamasını Durdurmak

Adet Kanamasını Durdurmak

Güncel

Hemoroid Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Hemoroid Kanaması Belirtileri ve Tedavisi