Hamileyken Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Hamileyken Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Hamileyken Burun Kanaması

Hamilelik sürecinde anne adaylarının burun kanaması yaşaması nadir görülen bir durum değildir. Burun kanamaları kısa süreli olabilir ve birkaç damla şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak bazı anne adaylarında sıkça tekrar eden burun kanamaları can sıkıcı bir hal alabilir. Genellikle anne ve bebek için zararlı olmayan bu tür kanamalarda panik yapmaya gerek yoktur. Hamile olsun ya da olmasın, çoğu insan hayatının farklı dönemlerinde burun kanaması yaşamış olabilir. Normalde sümkürme sırasında fark edilmeyen küçük kanamalar da burun kanaması olarak değerlendirilebilir. Ancak şiddetli burun kanamaları nadir de olsa kişide panik yaratabilir.

Gebelikte Burun Kanamasının Nedenleri

Gebelik sürecinde burun kanamaları zamanla daha sık hale gelebilir. Bunun temel sebeplerinden biri, anne adayının ve bebeğin sağlığı açısından hamilelikte damarlarda dolaşan kan miktarının artmasıdır. Kan yoğunluğu ve miktarı arttıkça, burundaki ince ve yüzeysel kan damarlarındaki basınç da doğal olarak artar. Bu ince damarlar bazen bu basınca dayanamaz ve yırtılarak burun kanamasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra, burun içindeki diğer faktörler de kanamaya etki eder. Şiddetli hapşırma, sümkürme gibi dış etkenler de burun kanamasını artırabilir. Ayrıca burun mukozasının kuruluğu da kanamayı etkiler. Aşırı sigara içen anne adaylarında da burun kuruluğu ve kanama sıklıkla görülebilir.

Burun Kanaması Sırasında Alınacak Önlemler

Hamilelik süresince burun kanaması yaşayan anne adaylarının, hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı açısından korkulacak bir durum yoktur. Burun kanamaları genellikle kısa sürer ve kanama miktarı az olur. Basit önlemlerle kanamayı durdurmak mümkündür:

  • Burun kanamaya başladığında oturmak ilk hareket olmalıdır ve burun kanaması sırasında uzanmak tavsiye edilmez. Çünkü uzanma sırasında burun ve kalp aynı seviyede olacağı için kanama artabilir.
  • Burnun köküne bastırarak, yaklaşık 10 dakika boyunca beklemek gerekir. Bastırma işlemi kuvvetlice olmalı ve erken kaldırılmamalıdır. Erken kaldırıldığında kan pıhtılaşamazsa kan akmaya devam edebilir.
  • Burnun köküne buz uygulaması yapmak kanın akmasını durdurmaya yardımcı olacaktır.
  • Kanama sırasında yüz üstü uzanmak, başı yukarı doğru kaldırmak doğru hareketler değildir. Akan kanın yutulması ve bulantı, kusma olmaması için bu hareketlerden kaçınmak gerekir.
  • Kanamayı durdurduktan sonra yaklaşık ilk 10 saat boyunca sümkürmemek doğru bir harekettir.

Burun Kanamasını Önlemek İçin Alınacak Önlemler

Hamile iken sık burun kanaması yaşayan anne adaylarının kanamayı önlemek için şu hareketleri yapması gerekmektedir:

  • Hapşırma geldiğinde, ağız ve burnu kesinlikle kapatmayarak, gelen basıncı burun deliklerinden çıkarmak gerekir.
  • Sümkürme işlemini yavaş bir şekilde yapmalı, şiddetli halde yapmamak gerekir.
  • Kullanılan odanın sık sık havalandırılmasını sağlamak faydalı olacaktır. Bilhassa gece yatılan odada buhar makinesi kullanmak, kullanılan ısıtıcıların önüne su koymak odada nem miktarını artırarak kuru havadan uzak durmak gerekir.
  • Burnu sık sık yıkamak ve tuzlu su ile masaj yapmak gerekir.
  • Bol sıvı tüketmek, portakal, mandalina, limon gibi C vitamini yüksek olan meyvelerden tüketmek burun kanamalarını önleyebilir.

Yine de devam eden burun kanamalarında doktora başvurmak en iyi çözüm olacaktır. Genelde burun kanamaları hastanede tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Ancak yapılan müdahalelere rağmen durmayan burun kanamalarında tıbbi müdahale gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özbir

04 Haziran 2024 Salı

7 aylık hamileyim ve gece uyurken burnumun kanadığını hissettim. Kalktım sildim bitmesini bekledim ama baya uzun sürdü. Hamileyken burun kanamasının çabuk durması için ne yapılabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Mamur

Hamile yada degil burun kanamasi genel olarak kilcal damarlarin catlamasindan kaynaklanir. Her ne şekilde olursa olsun burun kanamalarinda badinizi yukari kaldirin ibaresi yanlistir. Cunku kanama iceriye sizarak daha ciddi durumlara neden olabilir. Kanamanin durmasi icin buz kompresi, sirtüstü yatis ve burun kemerinin sıkılarak en az beş dakika bekletilmesi kanamayi durdurur.

2. Cevap
cevap

Refih

Burun kanama sırasında uzanmak tavsiye edilmez bu yüzden hemen oturulmalıdır. Burun kemerinin üzerinden kuvvetli bastırıp kan akışının durması için yaklaşık 5-10 dakika beklenilmelidir. Bu esnada elinizi hemen kaldırmayın çünkü kan akışında pıhtılaşma sağlanmazsa, kan tekrar akmaya devam edebilir. Ayrıca burun köküne buz uygulaması yapmak kanın durmasını sağlamak için yardımcı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrarda Kan Sebepleri

İdrarda Kan Sebepleri

Haber Bülteni

Güncel

Rahim Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Adet Kanaması Neden Az Olur?