Gebelikte Hafif Kanama Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Gebelikte Hafif Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Hafif Kanama

Gebeliğin ilk 5 haftasında oluşan hafif kanamalar oldukça sık görülen ve olağan vakalardır. Ancak düşük riskinin en yüksek olduğu dönem, hamileliğin ilk üç ayıdır. Bu nedenle, hamileliğin erken dönemlerinde meydana gelen hafif kanamalar ciddiye alınmalı ve hemen bir kadın doğum uzmanına başvurularak nedeni belirlenmelidir.

Gebelikte Hafif Kanama Nedenleri

Yerleşme Kanamaları:

Bu tür hafif kanamalar, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sırasında olabilir. Genellikle 2-3 gün sürebilir ve çok hafif bir kanama şeklinde görülür. Uzun sürmesi sıra dışı bir durum değildir. Yerleşme kanaması sırasında gelen kan, regl dönemindeki kanamalardan farklıdır; açık pembe veya kahverengidir. Genellikle bu kanama ilk etapta fark edilmez.
Erken Gebelik Kanamaları:

En az tehlike arz eden kanamalardır. Bu tür kanamalar, normal regl dönemine benzer kanamalardır. Hamile kalındığında, hamilelik hormonları döngüsel olarak çalışan hormonları baskılar; ancak regl hormonları, gebeliğin erken dönemlerinde kendiliğinden bağımsız olarak kanama başlatabilir. Eğer erken hamilelik döneminde acısız bir kanama oluyorsa, bunun nedeni bu bağımsız döngü kanaması olabilir.

Düşük İhtimali:

Düşük ihtimali, hamilelik boyunca sürekli olarak kanama gören kadınlar için düşünülür. Bu süreçte sürekli kanama yaşayan kadınların %50'si düşükle sonuçlanmaktadır. Düşük kanamaları, yerleşme kanamasından oldukça farklıdır; daha sık ve daha ağır kramplara neden olur. Aynı anda karın bölgesinde ağrı, titreme, yüksek ateş ve kan pıhtıları görülebilir. Eğer erken hamilelik süresinde çok ağır bir kanama ile karşılaşırsanız, acilen doktorunuzla iletişime geçmeniz sağlığınız açısından son derece önemlidir.

Servikal Tahriş:

Hamilelik sırasında rahim ağzında kan akışı hızlanır ve artar. Bu bölgede oluşan tahriş, kolaylıkla kanamalara sebep olabilir. Hamilelik boyunca cinsel ilişkiye girmek, oluşacak tahriş ve kanama için yeterlidir. Eğer cinsel ilişkiden sonra kanama oluyorsa, doktora gittiğinizde bunu mutlaka belirtin. Çünkü cinsel yolla geçen hastalıklar da bu tür kanamalara neden olabilir.

Dış Gebelik:

Dış gebelik sebebiyle oluşan kanamalar, en ciddi ve hatta hayatı tehlikeye atabilecek kanamalardır. Dış gebelikte döllenmiş yumurtanın rahim yerine, yumurtalıkta ya da fallop tüplerinde yerleşmesi ve burada gelişmesi nedeniyle kanamalar meydana gelir. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genel olarak döllenmiş yumurta, fallop tüplerine yerleşir. Bu tür durumlarda kanama ile birlikte ağır kramplar, karın ağrısı ve baş dönmesi görülebilir. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden hemen bir kadın doğum uzmanına gidilmelidir.

Sonuç

Gebelikte hafif kanama, çoğu zaman ciddi olmasa da bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bu nedenle, hamilelik sürecinde herhangi bir kanama fark ettiğinizde, mutlaka uzman bir doktora başvurmanız önemlidir. Sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmeniz dileğiyle.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması

Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gis Kanama Nedir?

Gis Kanama Nedir?

Adet Kanamasını Durdurmak

Adet Kanamasını Durdurmak

Burun Kanaması Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Burun Kanaması Tansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Rahim Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Erken Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Erken Adet Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bağırsak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Göbek Bağı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Göbek Bağı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kadınlarda Adet Kanaması Sebebi Nedir?

Kadınlarda Adet Kanaması Sebebi Nedir?