Gebeliğin 6 Haftasında Kanama Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Gebeliğin 6 Haftasında Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gebeliğin 6. Haftasında Kanama

Hamileliğin altıncı haftasında embriyo şekillenme aşamasındadır. Vücut şekilleri ve organ taslakları bu evrede belirginleşmeye başlamaktadır. Dolaşım sistemi oluşmaya başlayan bebeğin vücuduna kan pompalamaktadır. Bu evrede kalp, kasılma yeteneğini tam olarak olmasa da keşfetmeye başlamıştır. 6 haftada anne, duygusal yönden karmaşık bir hal almaktadır. Bazen stresli, bazen ağlamaklı, bazen agresif olduğu görülse de bu evrede anne stresten uzak durmalıdır. Annenin bu evrede bağırsak düzeninde bozulma gözlemlenmiştir. Hazımsızlık, şişkinlik ve az veya sık sık yeme isteği ortaya çıkmaktadır. Bazen de midede ağrı, yanma ve reflü oluştuğu anlaşılmaktadır. Ancak anne, gebeliğin 6. haftasında yemeklerde baharatlı, gazlı, sucuk, çiğ et, sosis gibi hazmı zorlaştıran besinleri tüketmemelidir. 6 haftalık gebelikte rahim büyümesine bağlı olarak kasık bölgesinde ağrı, adet olacak mış gibi hissedilmektedir.

Rahmin idrar torbasına uyguladığı baskı sebebiyle sık sık lavabo ihtiyacı da bu evrede görülmektedir. Rahmin uyguladığı baskıdan ötürü, hamileliğin herhangi bir döneminde kanamanın olduğu görülebileceği gibi, gebeliğin 6. haftasında kanama olması mümkündür. Ayrıca gebelikte vajinal kanama yaygındır.

Gebeliğin birinci yarısını kapsayan 1 veya 10 haftalık dönemde kanamalar ciddi anlamda önem taşımaktadır. Özellikle gebeliğin 6. haftasında, birinci dönem olduğundan annede yorgunluk ve halsizlik belirtileri sürekli olmaktadır. Bu evrede anne, kendisinin bundan sonraki dönemde sürekli kontrolünü yürütecek, her türlü problemlerine yanıt verebilecek ve her sorununu rahat olarak paylaşabileceği doktorunu belirlemelidir. Gebeliğin 6. haftasında kanama gerçekleştiği takdirde, düşük riskinin çok yüksek olduğu bu dönemde acilen doktoruna muayene olmalıdır.

Gebeliğin 6. Haftasında Kanama Sebepleri Nelerdir?

  • İmplantasyon Kanaması: Üstüne görme, döllenmeden sonraki 6 veya 12 günler arasında oluşabilir. Üstüne görmede kanama, adet döneminde olduğu gibi yoğun değildir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrar yolu enfeksiyonları bazı çeşit kanamalara sebep olabilir.
  • Cinsel İlişki: Rahim ağzı hassas olan kadınlarda cinsel ilişki sonrası kanama olabilir. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız.
  • Düşük: Oluşan düşüklerin çoğunluğu önlenememektedir. Bunlar genellikle sağlıklı bir gebelik olmadığını, aksine sağlıksız bir gebelik ile ilgili vücudun doğal bir davranışıdır. Bir defa düşük yapmak, daha sonraki gebeliğinizde de düşük yapacağınız anlamına gelmemektedir.
  • Dış Gebelik: Genellikle yumurta ile spermin birleşmesi rahim dışında, fallop tüplerinde oluşur ve gelişimini burada sürdürür. Karın bölgesinde keskin bir ağrı meydana gelir. Kasılmalar ve kramplar belirtiler arasındadır. Daha sonra gebeliğin 6. haftasında kanama meydana gelebilir.
  • Mol Gebelik: Erken gebelikte kanamanın nedenlerinden biridir. Mol gebelikte hücreler sağlıklı bir plasenta yerine üzüm salkımı şeklinde bir doku oluşturur. Mol gebelikte bebeğin kalp atışları fark edilemez. Ultrason ile muayenede rahim içinde üzüm salkımı şeklinde bir görünüm vardır.

Gebeliğin 6. haftasında kanama, her zaman ciddi bir durum olmayabilir ancak bu dönemde görülen kanamalar dikkatle izlenmelidir. Annenin ve bebeğin sağlığı açısından, bu tür belirtiler görüldüğünde derhal bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Hamilelik sürecinde düzenli doktor kontrolleri ve gerekli tıbbi tavsiyelere uyulması, hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hafid

25 Temmuz 2024 Perşembe

Ben de 6. haftada kanama yaşadım ve çok endişelendim, bu dönemde yaşanan kanamalar ne kadar yaygın ve ne zaman doktora başvurmak gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hafid,

Hamileliğin erken dönemlerinde kanama yaşamak birçok kadının karşılaştığı yaygın bir durumdur. Bu tür kanamalar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve her zaman ciddi bir sorun olduğunu göstermez. Ancak, yaşadığınız kanamanın nedenini tam olarak belirlemek ve gerekli önlemleri almak için bir doktora başvurmanız önemlidir.

Kanama miktarı, süresi ve eşlik eden diğer belirtiler (örneğin, ağrı veya kramp) dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Eğer kanama yoğun, uzun süreli veya şiddetli ağrılarla birlikte ise, derhal sağlık profesyonellerine başvurmanız gerekmektedir. Her durumda, endişelerinizi hafifletmek ve sağlığınızı korumak adına doktorunuzla iletişime geçmeniz en doğrusudur.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması

Yeni Doğan Bebek Göbek Kanaması

Haber Bülteni

Güncel

Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Güncel

Göbek Bağı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Göbek Bağı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Regl Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Regl Kanaması Belirtileri ve Tedavisi