Yüksek Tansiyon Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Yüksek Tansiyon Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Yüksek Tansiyon ve Burun Kanaması

Burun kanamaları, çocuklarda ve erişkinlerde yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin ortaya çıkabilen ve kişiye son derece rahatsızlık veren durumlardır. Çoğu zaman burun kanamaları hafif kanamalar olsalar dahi, hayati önem taşıyan ölçüde yoğun kanamalar da olabilir. İleri yaşlarda sıkça karşılaşılan burun kanamaları, genellikle tansiyon yüksekliği (hipertansiyon) ve damar sertliği ile ilişkilidir. Bunun yanı sıra, yüksek tansiyonun burun kanaması ile ortaya çıkmasının beyin kanaması riskini azalttığı yönündeki görüşler doğru değildir. Yüksek tansiyon hastalarında, burun kanaması olmadan da beyin kanaması gibi ciddi rahatsızlıklar izlenebilir.

Burun kanamaları, hastalarda panik ve korkuya neden olabilir, ancak genellikle sanıldığından daha zararsızdır. Vücudumuzda toplam 5 litre dolaşan kanın varlığı dikkate alındığında, burun kanamaları daha iyi anlaşılabilir. Genellikle genç yaşlarda görülen ve dikkate alınmayan burun kanamaları, çok basit yöntemlerle durdurulabilir ve korkulacak bir durum oluşturmaz. Ancak, tansiyon yüksekliğinden kaynaklanan ve genellikle orta yaşlarda görülen burun kanamalarını durdurmak biraz daha zor olabilir.

Yüksek Tansiyona Bağlı Burun Kanaması İçin Neler Yapılabilir?

  • İlk yapılacak iş, hastayı hemen oturtmak ve kişinin başını hafifçe öne doğru eğerek burnunun kanayan tarafını yaklaşık 9-10 dakika kadar bastırmaktır. Bu arada hastanın ağzından nefes almasını ve yutkunmamasını sağlamak önemlidir.
  • Yapılmaması gerekenler şunlardır: Baş geriye doğru verilmemeli ve burna pamuk, bez gibi maddeler tıkılmamalıdır. Bu hareket, sadece burundan gelen kanın önden değil, genizden gelmesine neden olur ve kanamayı durdurmaz. Ayrıca, başı suyun altına tutmak veya boyuna buz koymak da pek etkili olmaz.
  • Doğru yöntem, önce soğuk bir suyla burnunuzu temizlemektir. Ardından, dikkatli bir şekilde fazla şiddetli sümkürmeden burnunuzu temizleyin ve bir elinizin iki parmağı ile burnunuzun ön kısmına şiddetlice bastırarak bekleyin. Yaklaşık 5 dakika bastırdıktan sonra, eğer hala kanıyorsa tekrar burnunuzu soğuk suyla temizleyin, pıhtıları uzaklaştırın ve tekrar iki parmağınızla burnunuzu bastırarak kanamayı durdurun.
  • Bu işlemi eğer kanama durmazsa bir iki kez daha tekrarlayabilirsiniz. Uyguladığınız bu yöntemle burun kanamaları büyük ölçüde duracaktır. Durmayan kanamalar için ise bir Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanına başvurulmalıdır.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Yüksek tansiyon ve burun kanamaları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenle, tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol etmek ve gerekli önlemleri almak önemlidir. Burun kanaması yaşayan bireylerin tansiyonlarını kontrol altında tutmaları, kanamanın sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve stresten uzak durmak, hem yüksek tansiyon hem de burun kanamaları riskini azaltmada etkili olabilir.

Sonuç olarak, burun kanaması çoğu zaman ciddi bir problem teşkil etmese de, yüksek tansiyon gibi altta yatan nedenler göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmalıdır. Kendi kendine uygulanan basit yöntemlerle kontrol altına alınamayan burun kanamaları için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte İç Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İç Kanama Belirtileri ve Tedavisi

1 Aylık Hamilelikte Kanama Olurmu?

1 Aylık Hamilelikte Kanama Olurmu?

Anüste Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Anüste Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Hamileliğin İlk Ayında Kanama Nedenleri?

Hamileliğin İlk Ayında Kanama Nedenleri?

Kedilerde İç Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde İç Kanama Belirtileri ve Tedavisi