Hamilelikte Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelik döneminde diş eti kanaması, hormonal değişiklikler nedeniyle sıkça görülen bir durumdur. Diş etlerinde şişkinlik, hassasiyet ve kanama gibi belirtiler, gebelik diş eti enfeksiyonu olarak adlandırılır. Bu süreçte ağız hijyenine özen gösterilmesi önemlidir.
Hamilelikte Diş Eti Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
08 Eylül 2024

Hamilelikte Diş Eti Kanaması


Hamilelik süresince diş eti kanaması, diş etlerinde şişkinlik, kızarıklık ve hassasiyet oluşması durumudur. Bu belirtiler, özellikle diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken kanamaya neden olabilir. Hamilelik dönemindeki kadınların yaklaşık yarısında görülebilen bu durum, "gebelik diş eti enfeksiyonu" olarak adlandırılır. Hamilelikte diş etlerinde şişlik de oluşabilir. Bu şişlikler genellikle ağrısız ve zararsızdır ve bebeğinizin doğumuyla birlikte kaybolur. Ancak, kaybolmazsa ya da hamilelik sırasında sizi rahatsız ediyorsa, fazla kanıyorsa tedavi edilmesi gerekebilir.

Diş Eti Enfeksiyonunun Gebeliğe Etkileri


Diş eti enfeksiyonunun gebelik üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Bazı çalışmalarda gebelik seyrine etkisi olmadığı izlenirken, bazı çalışmalarda erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve gebelik zehirlenmesi ile ilişkilendirilmiştir. Önemli olan, gebelik süresince diş ve diş eti bakımına özen göstermektir. Genellikle hassaslaşan dişlerde kanama olması, fırçalamayı bırakmanıza neden olmamalıdır. Tam tersine, daha özenli bir bakımla, enfeksiyonun ilerleyip diş çevresindeki dokulara ve kemiklere zarar vermesi önlenmelidir. Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmak yararlı olacaktır.

Hamilelikte Diş Eti Kanamasının Nedenleri


Gebelik döneminde diş etlerinde şişme, kızarıklık ve hassasiyet gelişmesi yaygın bir şikayettir. Genellikle dişler fırçalanırken diş etleri kanama yapar. Anne adaylarının %50'sinde bu problem gelişebilir. Buna gebelik diş eti enfeksiyonu da denir. Diş etleri gebelik döneminde iltihaplanmaya ve kanamaya daha yatkın olur. Bunun en önemli sebebi, hamilelikte yaşanan hormonal değişimlerden dolayı diş plaklarının oluşması ve bakteri riskinin artmasıdır. Gebelikte diş etlerinde nadir de olsa nodül de gelişebilir. Bu nodüller zararsızdır ve genellikle acısızdır. Nodüller hamilelik döneminde vücudun diğer bölgelerinde de çıkabilir, ancak çoğunlukla ağız içerisinde ortaya çıkarlar. Doğumdan sonra genellikle kaybolurlar. Eğer gebelik sonrasında kaybolmazsa cerrahi operasyonla alınabilirler.

Hekime Ne Zaman Danışılmalıdır?

Gebelikte düzenli diş kontrollerinizi aksatmamalısınız. Genellikle gebe kalmaya karar verdiğinizde diş muayenesi yaptırmak, olası rahatsızlıkların gebe kalmadan önce tedavi edilmesi açısından önemlidir. Her ne kadar hamilelikte de diş tedavilerine izin verilse de, bu tür sorunların önceden çözülmesi daha avantajlı olacaktır.

Aşağıdaki şikayetlerden herhangi biri varsa, hemen bir diş doktoruna başvurmalısınız:

  • Diş ağrısı
  • Diş etlerinde sık sık kanama ve ağrı
  • Diş etlerinde çekilmeler
  • Diş etlerinde yeni fark ettiğiniz nodül

Hafifletici Öneriler

  • Önemli olan bu kanamaları önleyebilmektir. Bunun için ağız hijyeninize dikkat etmeli ve düzenli diş kontrollerinizi yaptırmalısınız.
  • En azından günde iki defa, yumuşak bir şekilde dişlerinizi fırçalamalısınız. Yumuşak bir diş fırçasına geçmeli ve floridli diş macunu seçmelisiniz.
  • Her gün diş fırçalamaya ek olarak diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
  • Diş doktorunuz, fırçalamakla gideremeyeceğiniz plak ve tartarları temizleyecektir.
  • Diş doktorunuza hamile olduğunuz konusunda bilgi vermeyi unutmamalısınız.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Nâzıme 28 Nisan 2024 Pazar

Gebelik döneminde benimde yaşadığım diş eti ağrısı ve kanamasının sebeplerinden biride doktorumun verdiği bilgi olarak kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmasıdır. Böyle bir şikayetiniz var ise doktorunuza bildirdiğinizde sizin için mutlaka kalsiyum takviyesi verecektir.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Nâzıme Hanım, paylaştığınız bilgi için çok teşekkürler. Gebelik döneminde diş eti problemleri yaşayanlar için kalsiyum takviyesi konusunda doktorlarına danışmaları gerçekten önemli. Bu sayede hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı daha iyi korunabilir.

2. Cevap
cevap
Safa

Kalsiyum ilerki yaşlarda maalesef ki çocuklar gibi süt içince oluşan birşey olmadığı için tedavisi daha zor mümkünse hamilelik öncesinde tedavi edilmesi gereken bir eksikliktir. Aksi halde diş eti ve diş problemleriniz varsa azda olsa bu artacaktır o dönemde ve tedavi için bebeğe zarar gelmesin diye hiç birşey yapmayacaksınız.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Hamilelikte Ara Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Hamilelikte Ara Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Sık Sık Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Sık Sık Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Düşük Kanaması Nasıl Olur?
Düşük Kanaması Nasıl Olur?