Hamilelikte (Gebelikte) İlişki Sonrası Kanama

Hamilelikte cinsel ilişki sonrası kanama, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. Bu durum, düşük riski veya rahim ağzında enfeksiyon gibi sorunların habercisi olabilir. Kanama yaşandığında, mutlaka bir uzmana danışmak ve gerekli kontrolleri yaptırmak önemlidir.
Hamilelikte (Gebelikte) İlişki Sonrası Kanama
07 Eylül 2024

Hamilelikte İlişki Sonrası Kanama


Hamilelik döneminde meydana gelen kanamalar pek çok sebepten kaynaklanabilir. Çoğunlukla bu kanamaların bazıları ciddi, bazıları ise pek ciddiye alınacak türden değildir. Hamileliğin ilk dönemlerinde veya herhangi bir evresinde kanamalar meydana gelebilmektedir. Çok az miktarda gelen kanamalar çoğunlukla kendiliğinden geçebilir. Pek çok anne adayının gebeliğinin ilk 12 haftasında vajinada kanamalar veya lekelenmeler görülebilmektedir. Ayrıca cinsel ilişki sonrasında rahim ağzında kanamalar meydana gelebilmektedir. Rahim ağzında meydana gelen bir enfeksiyon sebebiyle de kanamalar olabilir.

Hamilelikte Cinsel İlişki Sonrasında Meydana Gelen Kanamanın Sebebi


Gebelik döneminde cinsel ilişkiden önce veya sonra meydana gelen kanamalar, yaşanabilecek bir düşük habercisi olabilir. Hatta bebeğin eşinin (plasentanın) rahim ağzını kapatmasından kaynaklı olarak da kanamalar oluşabilmektedir. Ayrıca cinsel ilişki esnasında bazen vajinada yırtılma durumu meydana gelebilir ve bu da çoğunlukla kanamaya sebep olabilmektedir.

Gebelik öncesinde kadının rahim ağzında mevcut olan yaralar, cinsel ilişki sonrasında kanamaya yol açabilir. Bu sayılan bazı sebeplerden kaynaklanan bir kanama, başka sorunlardan da meydana gelebilir. Eğer kadının şikayeti önemli ve gebelikte bebeği tehdit edebilecek bir durum söz konusu ise, anne adayının hayatını da doğrudan etkileyebilecek bir husus rahim ağzında meydana gelen kanser durumudur. Bu durum hem normal zamanda hem de cinsel ilişki sonrasında kanamaya sebep olabilir.

Hamilelikte İlişki Sonrasında Neden Kanama Olur?


Genellikle gebelikte cinsel birleşme sonrasında meydana gelen kanamalar, rahimdeki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Gebeliğin ilk haftalarında döllenen yumurtanın rahme yerleşmeye çalışması esnasında meydana gelen bir kanama hemen görülmeyebilir. Ancak cinsel ilişki sonrasında bu kanama ortaya çıkabilir. Eğer bu tür ara kanamalar yaşanıyorsa, genellikle kendiliğinden düzelir ve sorun yaratacak bir durum değildir.

Özellikle cinsel ilişki sonrasında meydana gelen kanama her defasında yaşanıyorsa, beklenmeden mutlaka bir uzmana muayene olunmalıdır. Çünkü bu kanamalar, bebeğin düşük riski oranını etkileyebilir. Gebelik döneminde, ister normal süreçte isterse ilişki sonrasında yaşanan bir kanama durumu varsa, zaman kaybetmeden doktora başvurmak, olası kötü bir durumun yaşanmasının önüne geçecektir.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

  • Hamilelik döneminde kanama yaşayan kadınlar, dinlenmeye özen göstermelidir.
  • Kanama şiddetli ise veya kramp gibi diğer belirtilerle birlikte görülüyorsa, acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Gebelik sürecinde düzenli doktor kontrolleri, olası komplikasyonların erken tespiti açısından önemlidir.
  • Cinsel ilişki sonrası kanama yaşayan kadınlar, bu durumun nedenini öğrenmek için mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Taravet 13 Temmuz 2024 Cumartesi

Hamileliğin ilk 12 haftasında vajinada kanama veya lekelenme yaşayan başka anneler var mı? Bu durum kendiliğinden geçti mi yoksa tedavi gerektirdi mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Taravet,

Hamileliğin ilk 12 haftasında vajinal kanama veya lekelenme yaşayan başka anneler de olduğunu duymuştum. Bu durum bazı annelerde kendiliğinden geçebiliyor, ancak bazıları için tıbbi müdahale gerekebiliyor. En doğru bilgiyi almak ve gerekli kontrolleri yaptırmak için doktoruna başvurmanı tavsiye ederim. Sağlıklı bir hamilelik dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Omurilikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Omurilikte Kanama Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Kanama Riski Nedir?
Kanama Riski Nedir?
Güncel
Damak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
Damak Kanaması Belirtileri ve Tedavisi